Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Projevy z Václaváku: Lhát se nemá, a to ani ve prospěch svých dětí, jak tvrdil Babiš. Kvůli dětem se má říkat pravda

Ivan Trojan při svém vystoupení na Václavském náměstí. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ivan Trojan při svém vystoupení na Václavském náměstí. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Na Václavském náměstí se v úterý sešla dosud největší demonstrace požadující odstoupení Andreje Babiše a Marie Benešové. Přinášíme vám v plném znění některé z nejvýraznějších projevů, které tam zazněly.

Ivan Trojan, herec

Ještě v září roku 2011 Andrej Babiš prohlásil: Do politiky nepůjdu. Vysvětloval to tím, že je „takový ten prospěchář starého režimu“, který do komunistické strany vlezl, aby mohl cestovat do zahraničí. Také řekl, že nemůže být politik, protože by „kvůli politice neprodal Agrofert“. Podle něj – říkal tehdy – není čas na novou stranu, ale na „občanskou iniciativu budovanou zdola“. V tom jediném měl pravdu. Ta iniciativa se tu dnes sešla, ale ne díky němu, nýbrž kvůli němu.

Andrej Babiš před osmi lety tvrdil, že chce zničit české Palermo, kde vládne korupce a klientelismus. Dnes už ale víme, že byl toho všeho součástí.

V posledních měsících se dostal do střetu s nezávislými institucemi: českou policií a Evropskou komisí kvůli Čapímu hnízdu, a je dobré si připomenout, jak tuto kauzu vysvětloval v čase. Nejprve se chlubil, že Čapí hnízdo je jeho nejlepší nápad. Když se začala řešit zneužitá dotace, tvrdil, že majitele nezná. Ve chvíli, kdy už nemohl dál, přišel s tezí, že vlastníky byly jeho děti. Už z tohoto lhaní je patrné, že věděl, že se dopustil podvodu. Lhát se nemá, a to ani ve prospěch svých dětí, jak tvrdil. Právě kvůli dětem se má říkat pravda.

Andrej Babiš navíc není jen otec, on je také premiér této země. Svým jednáním vrcholní politici upevňují, nebo oslabují

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Střet zájmů Andreje Babiše

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější