Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pokud budeme dál drancovat planetu, naše děti nebudou mít děti, varuje spoluautor zprávy o vlivu změny klimatu na lidské zdraví

Studentská demonstrace za klima. Foto: Adam Hecl, Deník N
Studentská demonstrace za klima. Foto: Adam Hecl, Deník N

Vědci z akademií věd napříč Evropou přišli s alarmující zprávou o změně klimatu. Tentokrát se zaměřili na její vliv na lidské zdraví. „Výsledky jsou natolik alarmující, že by měli okamžitě všichni vyrukovat do boje. Jsme tak bezohlední a tak brutální, že se tváříme, že naše ekonomické zájmy jsou nad zájmy budoucích generací a životního prostředí,“ říká v rozhovoru pro Deník N Blahoslav Maršálek z Botanického ústavu Akademie věd ČR, který se na dokumentu podílel.

V poslední době se to v médiích hemží vědeckými zprávami o závažnosti klimatických změn. Proč by měl člověk zrovna této zprávě věnovat pozornost?

Protože vědci z celé Evropy shromáždili tisíce odborných publikací na téma zdravotních problémů spojených s proměnou klimatu a životního prostředí. A pak z nich vybrali ty, které jsou důležité a nosné, a přežvýkali je do jedné sedmdesátistránkové zprávy. Proběhlo také ověřování, protože i ve vědeckých publikacích vycházejí informace, nad nimiž se vědecká komunita podivuje.

Názory odborníků se různí: podívejte se třeba na pohledy na prospěšnost vitaminu C, margarínu… Zpráva předkládá validované, jednoznačně obhajitelné informace. Účel byl vybrat to podstatné z vědeckých poznatků a říci: má změna klimatu vliv, nebo nemá vliv na lidské zdraví?

A co výsledky říkají?

Hovoří jasně. Změna klimatu má vliv na lidské zdraví, ať už přímo, nebo nepřímo. Je to sice závěr evropské akademie, ale platí to celosvětově. Měli jsme v týmu také odborníky z Austrálie, Japonska, USA, Kanady.

Dopad jsme sledovali na mnoha úrovních. Laika hned napadne, že se změnou klimatu je spojené vedro, a je to skutečně tak. Zpráva rozlišuje, že lidé ve městech jsou vedrem ovlivněni více než na dědinách. Má vliv na produktivitu práce, kriminalitu i kvalitu spánku. Hodně se probíraly vlivy sucha a požárů – jaké jsou přímé ekonomické škody, jaké má spalování vliv na lidské zdraví.

Další velká kapitola byly infekční nemoci a jak se šíří. Vedly se také vášnivé debaty o tom, jak rozlišit vlivy globálních změn a změn klimatu. Protože do globálních změn zahrnujeme i celou řadu ekonomických a toxikologických parametrů, například jak dnes funguje zemědělství.

Dřív platilo: dejte si zeleninu, je zdravá. Dnes víme, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Klimatická krize

Rozhovory

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější