Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jeden z největších protestů od Listopadu zaplnil Václavák. Koncert Babišovi teprve ukážeme, vzkázali demonstranti

Zaplněné Václavské náměstí. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Zaplněné Václavské náměstí. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Již pošesté vyšli demonstranti do ulic, aby vyjádřili svůj nesouhlas s kroky současné vlády. Podle odhadů organizátorů dorazilo na Václavské náměstí v Praze 120 tisíc lidí.

Plno bylo od Národního muzea až na Můstek. Po celém 682 metrů dlouhém náměstí se rozprostřeli demonstranti, kteří přišli vyjádřit svůj nesouhlas se jmenováním Marie Benešové ministryní spravedlnosti a vyzvat ji k demisi. Tu nyní pořadatelé akce ze spolku Milion chvilek pro demokracii žádají také po premiérovi Andreji Babišovi, který podle nich nevyslyšel jejich požadavky za zachování nezávislé justice.

Demonstrace za rezignaci Benešové se konají každý týden od konce dubna, v Praze byla dnes popáté. Oproti té poslední na Václavském náměstí se zhruba dvojnásobnou účastí. Ta pravděpodobně vzrostla i kvůli návrhu zprávy Evropské komise, podle níž je Babiš ve střetu zájmů, a dotace společnosti Agrofert tak jsou vypláceny proti unijním pravidlům.

To zdůraznil i předseda spolku Mikuláš Minář, podle něhož by měl Agrofert vrátit všechny neprávem vyplacené dotace a premiér se zbavit médií, která jsou nyní stejně jako koncern kvůli zákonu o střetu zájmů ve svěřenském fondu. V tom ho podpořili i další řečníci.

Podporu demonstrujícím vyjádřila také některá pražská divadla. Část z nich posunula začátek představení, aby se herci i diváci mohli protestu účastnit.

Zaplněné Václavské náměstí. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

„Samozřejmě, pokud se to potvrdí, tak je to velká ostuda, ale mně už stačí to malý Čapí hnízdo. Premiér by prostě neměl lhát svým voličům,“ odpověděl třeba člen Dejvického divadla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější