Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nedám vám šanci mě nachytat, bránil se před poslanci Babiš. S pomocí ČSSD odvrátil návrhy opozice ke střetu zájmů

Premiér Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně. Foto: Michal Krumphanzl, ČTK
Premiér Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně. Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Opozice dnes i kvůli nesouhlasu sociální demokracie neuspěla ve Sněmovně s návrhem, aby vláda přestala vyplácet dotace Agrofertu. Premiér Andrej Babiš naznačil, že audit Evropské unie může být zfalšovaný, to ale ministr vnitra Jan Hamáček popřel. Poslanci z ANO podpořili návrh SPD, že se bude projednávat možný Babišův střet zájmů v rámci českého práva.

Schvalování programu probíhalo na plénu velice emotivně. Jako první se rozhodl okomentovat předběžnou zprávu Komise sám Babiš.

„Je to nepravdivá zpráva, která má znaky útoku proti celé České republice. Je to ohrožení českých firem. Proto musíme to tvrzení tvrdě odmítnout na základě tvrdých faktů,“ hřímal premiér. Podle zprávy, která do Česka dorazila minulý týden, je Babiš i nadále ve střetu zájmů, přestože holding Agrofert převedl do svěřenských fondů.

Premiér audit označil za pochybný, protože přišel pouze v papírové podobě, zatímco v minulosti jej úřady podle něj dostávaly v elektronické verzi. Vyčítá mu také, že není podepsán, a naznačil, že mohl být zfalšován.

„Nemá základní náležitosti a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Střet zájmů Andreje Babiše

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější