Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Trojbarevný junior, co má Bradbury společného s Babišem a seznamte se se svými střevy

Chvilka s Deníkem N © Libor Stejskal
Chvilka s Deníkem N © Libor Stejskal

Tak nejdřív to úplně nejdůležitější: vedro má být ještě zítra, potom se směrem k víkendu začne ochlazovat, nejhůř bude v sobotu a v neděli, no a pak zase bude nesnesitelné vedro. Tedy aspoň to tvrdí předpověď počasí. Ty špatné většinou vycházejí, všimli jste si?

Z úterních událostí, zjištění a komentářů vybíral Libor Stejskal

Při 451 haste. Pan premiér získal pro své firmy 451 milionů korun na evropských dotacích. Při 451 stupních Fahrenheita hoří papír, jak víme od jistého pana Bradburyho. Náhoda? Nemyslím si, ale nikdo z kolegů se k této mé tezi nepřidal, takže si to asi přečtete někde jinde. Čili jen drobnost: Celá ta legrace zřejmě nakonec včetně pokuty přijde nejméně na dvojnásobek, jak zjistili kolegové Jakub Zelenka a Lukáš Prchal.

Trojbarevný junior. Václav Klaus mladší si na Úřadu průmyslového vlastnictví zaregistroval slovní spojení „trikolóra hnutí občanů“ a dá se důvodně předpokládat, že se tak bude jmenovat politické uskupení, jehož založení junior již dříve avizoval. To, zda do něj budou moci vstupovat lidé i jinak než červeno-modro-bíle zabarvení, se zatím neví.

Rozhovor o hovně. Ne, počkejte, tak jsem to nemyslel. Kolegyně Lenka Vrtišková Nejezchlebová dělá naprosto skvělá a zajímavá interview a ani toto není výjimkou. V jeho hlavní roli je to, čemu se odborně říká exkrement, lidově… no, však už víte. Pan profesor Julius Lukeš o něm ví prakticky všechno, přesněji řečeno ví vše, co zatím člověk může vědět o mikrobech, které se nám hemží ve střevech. Tušili jste, že na jejich vrub jde možná i to, koho postihne Alzheimerova choroba a koho ne? A že bychom svá střeva měli dobře znát?

Nic osobního. Chcete vědět, co řekl kandidát navržený na ministra kultury Šmarda premiérovi o svém nesouhlasu se vstupem sociální demokracie do vlády s ANO? Proč se rozhodl kandidaturu přijmout a jaké verše si případně bude číst před jednáním kabinetu? Přečtěte si rozhovor, který s ním vedly Barbora Janáková a Hana Mazancová.

A teď vážně. Ne všechny události, které v těchto přehledech nabízím, se dají komentovat s nadhledem či vtipem. Při čtení rozhovoru Evy Mošpanové s tatínkem chlapce, který kvůli naprosto neprofesionálnímu chování několika lékařů a sester stráví zbytek života v kómatu, se jednomu chce brečet. Napůl lítostí. A napůl vzteky. A nejen proto, že lidé v dotyčné nemocnici se většinou tváří, jako by se nechumelilo. Režisérka Šárka Maixnerová natočila o tomto a podobných pochybeních dokument pro Českou televizi. I s ní si kolegyně povídala.

Z Venezuely se stahují ruští poradci. Ještě před pár lety jich tam byly tisíce, teď jen pár desítek. Copak má asi Vladimir Putin, který až dosud tamního diktátora Madura a jeho režim vehementně podporoval, za lubem? Na tuto otázku hledá odpověď spolupracovník Deníku N v Jižní Americe Tomáš Nídr.

No, a čeští vojáci budu mít nové čepice. Tedy barety. O tom se sice mluví už řadu let, někomu to možná může přijít jako banalita, ale pro ně je to podle všeho hodně důležité. V armádě se o tom diskutuje stejně zaujatě jako o koupi nových bojových vozidel za padesát miliard. Více o tom ví Jan Wirnitzer.

Tušíte, co je to těremin? Vy možná jo, já to až dosud nevěděl. Jde o hudební nástroj, na nějž se hraje, aniž se ho umělec dotýká jakoukoliv částí svého těla. Zní to poněkud extravagantně, nicméně zas taková bizarnost to není. Pro těremin skládali hudbu například Edgard Varèse či John Cage. A na letošním festivalu Pražské jaro vystoupila uznávaná světová virtuoska na tento nástroj Carolina Eycková. S ní si povídala naše spolupracovnice Radka Smejkalová.

Co si přečtete ve středečním tištěném vydání:

  • Co dál chystá Milion chvilek pro demokracii
  • Rozhovor se slovenským sociologem Martinem Bútorou o českých protestech
  • Analýza Michaela Romancova: Rusko a mezinárodní právo
  • Kvantová fyzika pro mírně pokročilé aneb vzpomínka na Murraye Gell-Manna od Petra Koubského

Co dál stojí za pozornost

Zpravodajský server televize ABC News zveřejnil výsledky renomované agentury pro výzkum veřejného mínění Pew Research Center, podle nějž obyvatelé USA považují za nejlepšího amerického prezidenta, kterého pamatují, Baracka Obamu. Za ním se umístili Bill Clinton, Ronald Reagan a Donald Trump.

Čínské ministerstvo zahraničí varovalo firmy před ústrky, které je mohou potkat ve Spojených státech. Ministerstvo turistiky pro změnu informovalo Číňany, že při cestě do USA mohou být okradeni či ohrožováni střelnou zbraní. Experti to přisuzují rostoucímu napětí v americko-čínských vztazích, píše agentura Reuters.

Británie se ještě nerozhodla, zda nechá čínskou firmu Huawei, aby se podílela na vybudování 5G sítí, informovala s odvoláním na státního tajemníka pro bezpečnost Bena Wallace agentura Reuters.

Třicet procent Britů preferuje britskou kuchyni (ať už to znamená cokoliv), jen tři procenta francouzskou, tvrdí žebříček Spectator Index. Chtělo by se říct, že Britové jsou svým způsobem skutečně poněkud jiní než lidé z kontinentu.

A když už jsme u toho jídla: karikaturista, který si říká Matt, si nenechal ujít příležitost vystřelit si z Donalda Trumpa a jeho návštěvy u britské královny. „Budete muset vystoupit, pane prezidente. Ten banket není drive-thru.“

 

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější