Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš čelí síle, kterou nelze ignorovat. Nemusíte čekat na nového mesiáše, říká Kiskův poradce Bútora

Sociolog Martin Bútora. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Sociolog Martin Bútora. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Jeden z nejvýznamnějších slovenských sociologů Martin Bútora tvrdí, že demonstrace, na nichž Češi volají po odvolání Andreje Babiše, už jsou velkou silou, kterou není radno podceňovat. „Myslím, že potenciál v Česku je obrovský. Jen ještě není úplně vidět. Váš potenciál je zatím nevykopaná hřivna,“ říká poradce Andreje Kisky.

Lída Rakušanová k evropským volbám v Českém rozhlase poznamenala: „Kdo se v postkomunistické střední Evropě obává, že by se bez Evropské unie náš kontinent utápěl v chaosu nacionalistických vášní, musí v těchto dnech obdivovat Slovensko. A kdo v České republice věří v evropskou integraci jako záruku demokracie, svobody a prosperity v dnešním globalizovaném světě, nemůže nevidět, jak zásadně si Slovensko pomohlo, když se před 26 lety zbavilo Česka.“ Co mi k tomu řeknete?

Slovensko nikdy nebylo nejlepší žák ve třídě. My jsme zažili hodně porážek, ale teď jako by se usazoval mentální kód, který už má za sebou nějaké historické střety a zážitky. Takže ano, měli jsme Tisa a Slovenský stát, ale pak přišlo povstání. Měli jsme Mečiara s osmdesátiprocentní popularitou, ale nakonec se lidé probudili a on prohrál. Měli jsme Kotlebu, který vyhrál župní volby, ale potom se lidé dali dohromady a za pět let župní volby nevyhrál.

Když srovnáte dnešní Česko a Slovensko, skutečně můžete být rádi, že jste se zbavili Česka?

Nejsem si úplně jistý, že bychom měli být rádi. Přece jenom bychom byli větší a významnější stát. Ten rozchod ale Slovensku pomohl v jednom: už jsme se nemohli na nic a na nikoho vymlouvat. Ani Vídeň, ani Budapešť, ani Moskva, ani Praha, ale všechno, co se nám podaří nebo nepodaří, je jenom na nás. A to je dost klíčová existenciální zkušenost. V tomto smyslu slova nám to pomohlo.

Dá se říci, že na nás dnes nevěřícně zíráte?

Ani to bych neřekl. Myslím, že i v Česku byste si měli vážit toho, co máte. Třeba tradici zaběhnutých institucí různého druhu máte viditelnější, rozvinutější a udržitelnější než na Slovensku. Máte Senát, máte více kvalitních vysokých škol, lépe financovaný výzkum. A samozřejmě justice, policie, prokuratura. Nedá se porovnávat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější