Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Do sprosté hádky se zapojit nechcete.“ Šik dobrovolníků brání facebookové diskuse před nánosem lží a nenávisti

Vláda svůj slib boje proti dezinformacím nebere podle expertů vážně. Ilustrační foto: Sara Lemel, DPA/ČTK
Vláda svůj slib boje proti dezinformacím nebere podle expertů vážně. Ilustrační foto: Sara Lemel, DPA/ČTK

Na českém Facebooku začala v posledních týdnech působit organizovaná skupina lidí, která se snaží pod vytipovanými statusy celostátních médií šířit fakta a slušnost. Říkají si #jsmetu a aktuálně jich jsou bezmála dva tisíce. Jejich cílem je zkultivovat vybrané facebookové debaty, ve kterých dominují nenávistné příspěvky a dezinformace.

Internetové diskuse jsou často disciplínou pro silné povahy. A nemusí jít o anonymní debaty na různých portálech, i pod vlastním jménem lidé zejména na Facebooku často píší urážlivé, lživé i nenávistné příspěvky. Sociální síť sice dlouhodobě deklaruje, že se snaží s nenávistí a lživými zprávami něco dělat, reálně zde ovšem může uživatel dnes a denně narazit na záplavu příspěvků definovaných jako hate speech.

„Když je diskuse plná nenávistných komentářů, bere to hlas spoustě lidí, kteří by se jinak do debaty chtěli zapojit. Přirovnejme to k situaci, kdy by někdo procházel okolo hloučku lidí, kteří na sebe sprostě řvou, jsou hlasití a sprostí,“ řekl Deníku N Jakub Dostál, který je koordinátorem projektu #jsmetu.

„Když se debaty nesou v pokojném duchu, mohou se zapojit i ti, kteří by se jinak báli vnést svůj názor, na základě něhož by se pak mohli stát terčem osobních útoků či stigmatizace. Věříme, že v naší společnosti má každý právo vyjádřit svůj názor a měl by na to míti i prostor,“ dodal.

Skupina se snaží koordinovaně vstupovat do facebookových debat u příspěvků největších médií, které mají alespoň 60 tisíc fanoušků. Na konci května se lidé z #jsmetu například objevili pod statusem ČT24

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dezinformace

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější