Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pět dotací, devět pochybení. Připravili jsme přehled výtek Evropské komise k podpoře Agrofertu

Areál firmy Lovochemie v Lovosicích. FOTO: CC BY SA 4.0: Stanislav Dusík via Wikimedia Commons
Areál firmy Lovochemie v Lovosicích. FOTO: CC BY SA 4.0: Stanislav Dusík via Wikimedia Commons

Celkem 36 případů unijní podpory pro holding Agrofert zkoumala Právní služba Evropské komise. Ta se k probíhajícímu řízení zatím nechce vyjadřovat, její předběžné závěry ale už Agrofert napadl. „Na základě prvotního seznámení již dnes můžeme konstatovat, že předběžná auditní zpráva obsahuje řadu nepřesností, nepravdivých tvrzení a zavádějících interpretací,“ uvedl tiskový mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Zmapovali jsme devět pochybení, která auditoři našli v pěti žádostech o dotaci od jednotlivých firem holdingu. U každé z nich zároveň v českých korunách uvádíme, kolik se na ni zaplatilo z unijního rozpočtu.

Pekárna Zelená Louka
100 000 000 korun

1. Společnost dostala dotaci 100 milionů korun na inovativní výrobu toustového chleba. Díky penězům z Bruselu měl mít produkt méně konzervantů, soli, delší trvanlivost, a dokonce i lepší chuť.
Auditoři ale upozorňují na to, že projekt tolik inovativní není. Roku 2013 se členem skupiny Agrofert stala německá společnost Lieken AG, která už v té době vyráběla Golden Toast bez konzervantů. Holding tedy mohl technologie převzít ze získaného závodu.

„Produkt se nedá označit za inovativní, neboť (podobný) produkt již skupina Agrofert vyráběla – konkrétně se jednalo o Lieken AG,“ píše zpráva. Oněch 100 milionů na novou inovativní linku musel nakonec proplatit stát, uvedl server iRozhlas.cz.

2. Auditoři si zároveň všimli nesrovnalostí s informacemi uvedenými v analýze nákladů a přínosů. Místo celkové ceny dotovaného projektu v ní uvedla pouze částku, která je podpořena financemi z Evropské unie. Podpořit výrobní linku se tak při vyhodnocování projektu mohlo zdát výhodnější, než jak tomu ve skutečnosti bylo.

Ethanol Energy
72 039 000 korun

3. Problémy nalezla Evropská komise také u dotace 72 milionu korun, u níž hrozí neproplacení z rozpočtu Evropské unie. Společnost si za ně měla pořídit technologie na snížení energetické náročnosti výroby. Objevilo se hned několik pochybení, první při zadávání projektu. Agentura pro podnikání a inovace při udělování grantu nepřihlédla k námitkám, které měl jeden z jejích analytiků. Ten upozornil, že náklady na dokumentaci jsou vyšší než pět procent z celkové částky, jak stanovují pravidla.

4. Projekt měl snížit emise ve výrobních procesech firmy, která je plně závislá na spalování uhlí. Ve své žádosti však společnost neuvedla, že je součástí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Střet zájmů Andreje Babiše

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější