Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ranili mě do toho nejcitlivějšího místa, říká otec Adámka, který po operaci mandlí skončil s vážným poškozením mozku

Jan Vyčítal ukazuje video, které zachycuje poslední okamžiky jeho syna jako zdravého kluka. Foto: repro ČT
Jan Vyčítal ukazuje video, které zachycuje poslední okamžiky jeho syna jako zdravého kluka. Foto: repro ČT

Do nemocnice odešel osmiletý Adam Vyčítal na rutinní operaci mandlí jako zdravý kluk, už nikdy ji ale neopustil po svých. Rodina hocha, který je dnes v bdělém kómatu, už dva roky zápasí s nemocnicí o přiznání chyb i odškodného. A z Adamova otce Jana, pětačtyřicetiletého policisty z Pardubic, se kromě táty rodiny stal správce facebookových stránek, bojovník za svého syna a jedna z hlavních postav televizního dokumentu Šárky Maixnerové Obchod se svědomím o pochybeních zdravotníků.

Aktualizováno 19. dubna 2022: Pardubický soud uložil lékařce Martině Šípkové za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti roční trest s podmíněným odkladem na dva roky. Sestře Barboře Špásové soud za stejné provinění uložil šestiměsíční trest s ročním podmíněným odkladem.

Bojíte se toho, co odstartuje odvysílání dokumentu, který s vámi natočila Šárka Maixnerová?

Vůbec nevím, co bude následovat. Říkám si, že se může dít cokoliv. Fakt to nevím.

Nemáte obavy, že se vedení pardubické nemocnice, kde se váš syn léčil, rozzlobí a nebude ochotné dál spolupracovat na řešení případu?

To je samozřejmě možné, ale všichni lidé to uvidí a budou si moct říct, zda se zlobí oprávněně. Vím, že teď v nemocnici svolali nějakou mimořádnou schůzi, kde pozvali primáře a vrchní sestry a probírali to tam. Hodně to tam rezonuje. Vůbec nevědí, co se děje a jestli se v nemocnici nahrávalo, jestli byl někdo nasazený, jsou fakt v šoku. Může to mít ohromné následky, nebo nemusí být žádné a lidé si řeknou: to už tady bylo, to nás nezajímá.

Samozřejmě, něco vyšlo v tištěné podobě, nebo s výsekem videa, ale nebyly tam všechny tyhle hrůzy. Pokud se na to podíváte na celé, vidíte to i jako laik. Nemusíte být doktor, nemusíte být znalec, aby vám bylo jasné, že tam bylo něco blbě.

Co vás vedlo k rozhodnutí vystoupit veřejně v dokumentu?

Ta hrůza. Nad tímhle ani nepřemýšlíte. Normálně bych nebyl schopný se tady postavit před 50 lidí a jen tak jim něco říkat. Ale situace a to, v čem žijete, vás žene dál. Áďa vás žene a tohle neřešíte. Nepřemýšlíte nad tím. Už vůbec neřeším, že někde budu vystupovat. Pro mě je opravdu podstatné lidem říct, co se stalo. Protože to je hrozné. S Áďou jsme měli strašně krásný vztah a fakt mě ranili do toho nejcitlivějšího místa. Zničili mi, co jsem měl a mám hodně rád.

Vaše manželka před tím vším pracovala v pardubické nemocnici jako sestra na plicním oddělení. Vy jste na projekci filmu zmiňoval, že dnes s ní většina kolegů už ani nemluví. Proč?

Je tam opatrnost a strach lidí se s námi stýkat, protože od začátku je na to, co se stalo, (v nemocnici) uvalené embargo. Nikdo o tom nesměl mluvit a nikdo z nemocnice ani neví,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější