Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Utrpení Lidic. Jedna z žen, které ve světě dostaly jméno české vesnice vypálené nacisty, popisuje útrapy ve Venezuele

Nedostatek léků, elektřina na příděly, závislost na penězích od příbuzných z ciziny, ukradené rakve nebožtíkům. Jak zoufale vypadá situace v těžce zkoušené zemi, popisuje Venezuelanka, která dostala své jméno podle české vesnice vypálené nacisty.

„Nechali jsme mladé odejít do zahraničí, oni nás na dálku živí a my staří pokračujeme v boji, aby se mohli vrátit,“ vypráví devětapadesátiletá Lidice Ovallesová, proč ona sama jako její dva synové neopustila zbídačenou Venezuelu.

„Bez podpory mých kluků, kteří se živí jako IT experti v Peru, respektive Argentině, bych nepřežila. Pracuji jako knihovnice a k tomu knihovnictví vyučuji na univerzitě, ale oba výdělky vystačí tak na týden,“ říká v rozhovoru po WhatsApp.

Lidice Ovallesová žije v Barquisimetu, ve Venezuele ale není s tímto jménem jediná. Navíc například v hlavním městě Caracasu stojí čtvrť jménem Lidice. Mapa: Deník N

„Uvidíme, jestli nám to nevypadne. Čekám, že do půl hodiny vypnou proud, a tedy i internet. Tady v Barquisimetu máme elektřinu na příděly. Jenže časy, ve kterých jednotlivé čtvrti mají světlo mít, se většinou nedodržují. Je v tom zmatek, včera to byl svátek, protože proud šel celý den,“ vypráví.

Je jednou z tuctu Venezuelanek s různě zkomolenou podobou jména Lidice, které autor textu vyhledal na Facebooku. Požádal je, aby se při příležitosti výročí nacistické likvidace středočeské obce, podle níž je rodiče pokřtili, podělily s čtenáři Deníku N o to, jak se dnes žije v jejich těžce zkoušené domovině.

Jméno nesené na věčnou památku

„Můj táta si jako kluk během války zapamatoval výzvu z rádia, aby města zvážila přejmenování ulice či parku na památku Lidic, které Hitler chtěl vymazat z paměti lidstva. Tátovi se to tak zalíbilo, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Latinská Amerika

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější