Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš se chystá na právní duel s Evropskou komisí. Popsali jsme, kdo vytáhne jakou zbraň

Andrej Babiš je i podle konečné zprávy evropských auditorů ve střetu zájmů. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Andrej Babiš je i podle konečné zprávy evropských auditorů ve střetu zájmů. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Česko čeká bitva právníků o výsledky auditu dotací pro holding Agrofert, který je ve svěřenském fondu premiéra Andreje Babiše. Její první kolo se odehraje ještě předtím, než Evropská komise dojde k definitivnímu rozhodnutí ohledně objemu peněz, které bude požadovat zpět. Česko totiž do Bruselu pošle své stanovisko k předběžnému návrhu a podle premiéra závěry Komise odmítne. Babiš tvrdí, že český právní názor je zcela odlišný od závěrů, k nimž dospěli autoři auditu. Přečtěte si, o co se obě stanoviska opírají.

Najít nechráněná místa protivníka a udeřit. Evropská komise v právním duelu udělala první výpad a čeká na protiúder soupeře. Její zbraně už známe. Andrej Babiš ty své zatím jen poodkryl.

„V tomto hodně politicky a mediálně exponovaném případě lze očekávat, že Komise byla přesná a důsledná,“ myslí si Václav Šmejkal, docent z Katedry evropského práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy. „Nové informace samozřejmě mohou některé její závěry někam posunout. Ale to není totéž, jako najít případné chyby a nepřesnosti v tom, co napsala na základě informací, z nichž zatím mohla vycházet,“ hodnotí Šmejkal pro Deník N šance na zvrat výsledků auditu.

Evropská komise vycházela při posuzování Babišova střetu zájmů z 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Střet zájmů Andreje Babiše

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější