Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

ČSSD dostala ránu mezi oči. Buď spadneme, nebo se nám rozsvítí. Před vládou si budu číst Bondyho, říká kandidát na ministra kultury Šmarda

Michal Šmarda. Foto: Adam Hecl, Deník N
Michal Šmarda. Foto: Adam Hecl, Deník N

O tom, jestli přijme nabídku předsedy ČSSD Jana Hamáčka na post ministra kultury, se rozhodoval jen přes noc. Ačkoli místopředseda strany Michal Šmarda přiznává, že s kulturou velké zkušenosti nemá, předpokládá, že ho prezident nakonec šéfem resortu jmenuje. V rozhovoru pro Deník N přiznává, že má rád poezii a před zasedáním vlády si chce číst Bondyho.

Jak hodnotíte předběžný závěr Evropské komise, podle něhož je premiér Andrej Babiš ve střetu zájmů?

Předpokládal jsem, že ten výsledek může být takový. Pan premiér by to měl řešit.

Ovlivní to nějak vaše rozhodnutí vstoupit do vlády?

Ovlivňovalo to moje hlasování o vstupu sociální demokracie do vlády, takže mě to teď nepřekvapilo. Strana se rozhodla, že je pro ni důležitější prosazování programových priorit než tyto pochybnosti, které provázejí osobu pana premiéra. Za mě to není nová skutečnost, je to věc, o které jsme věděli.

Pokud by padlo definitivní rozhodnutí, že Agrofert čerpá prostředky neoprávněně, trval byste na tom, aby je vrátil?

Nevím, je to poměrně hodně peněz a Agrofert bude morálně ve velice složité situaci.

A vám nepřipadá zvláštní, že jedna firma možná neoprávněně čerpá veřejné prostředky?

Přijde mi to zvláštní. Nemělo by to tak být, ale na druhé straně, nemohu s tím nic dělat. Je to velice nepříjemná situace.

V pátek jste se setkal s premiérem Andrejem Babišem. Na čem jste se dohodli?

S panem premiérem jsme se setkali brzo ráno při velmi rychlém rozhovoru. Přišel jsem včas, což ocenil. A byl to krátký rozhovor, ve kterém jsme si vyjasnili vyjádření z posledního týdne. Zopakoval mi, že je přesvědčen, že bych byl vhodnějším kandidátem na ministerstvo pro místní rozvoj. Nicméně vysvětlili jsme si, že tu misi vnímáme jako manažerskou, tudíž není důvod, aby neodeslal moji nominaci na Hrad. Také jsme si povídali o základních principech vzájemné komunikace a fungování a myslím, že jsme se na všem shodli.

A on vám nabídl ministerstvo pro místní rozvoj? Zmiňuje to docela často.

Ne, nenabídl. Prostě seděl a říkal mi: Když vás sleduju, přijde mi, že byste se víc hodil na místní rozvoj než na kulturu. Spíš se podivoval nad tím, když jsem byl proti vstupu do vlády, tak proč do ní nastupuji. Vysvětlil jsem mu, že jedna věc je, jaký názor jsem měl na strategické rozhodnutí sociální demokracie před rokem. Ale druhá, že když takové rozhodnutí padne, smlouvy se mají dodržovat, sociální demokracie je povinna dodržet koaliční smlouvu a ve vládě odvádět co nejlepší práci. A povinností vrcholných představitelů sociální demokracie je udělat všechno pro to, aby vláda byla úspěšná.

Pan Babiš vám vyčetl, že ho nemáte rád a že jste hlasoval proti účasti ČSSD ve vládě. Jaké jsou skutečně vaše vztahy?

Ujistil jsem ho o tom, že moje hlasování proti vládě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější