Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Třaskavá depeše z Bruselu, intriky mezi soudruhy a řepka zlobilka

Enko. Ilustrační foto: Deník N
Enko. Ilustrační foto: Deník N

Vypadalo to na ospalý pátek. Pak ale hned ráno přilétla zpráva o bruselském auditu, podle kterého je nejmocnější muž této země ve střetu zájmů. A bylo po klidu. Poslední květnový den shrnuje Jan Jiřička.

Z naší produkce

Babišova patálie. Takže ve zkratce: Evropská komise poslala ministerstvům financí a pro místní rozvoj audit o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Úřady závěry nesdělily, ale podle Hospodářských novin v Bruselu dospěli k tomu, že šéf ANO ve střetu zájmů je. Hlasy všech hlavních aktérů najdete v našem souhrnném článku.

Opozice společně s ČSSD požaduje zveřejnit celou zprávu, projednat ji ve Sněmovně a přestat vyplácet dotace Agrofertu. SPD si chce počkat na více informací, KSČM zatím neví. Postoj ANO asi netřeba rozebírat.

Stanovisko Komise přivítal David Ondráčka, šéf Transparency International, která podnět podala. „Pan premiér mlžil a útočil, ale přivedl zemi do ostudy. Je to situace, která by neměla zůstat bez důsledků,“ řekl v rozhovoru Jakubu Zelenkovi.

Mluvili jsme i s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem. Ten potvrdil, že jeho úřad zprávu z Bruselu nedostal. Bývalý šéf resortu Marian Jurečka popsal, jak bude stát nyní postupovat.

Komerční sdělení

Turistická sezóna se rozjíždí na plné obrátky. Kolik míst má ale kromě bezbariérového přístupu pro vozíčkáře taky průvodce ve znakovém jazyce? Řešení nabízí český start-up neslyšících Deaf Travel, který vznikl v Laboratoři Nadace Vodafone.

Vše, co jste potřebovali vědět o řepce. Rostlina se svítivě žlutými květy se stala jedním ze symbolů unifikace českého zemědělství i Babišova mocenského apetitu. Mnoha lidem v Česku vadí jen tak z principu – je jí všude plno, výrazně čpí… Adéla Skoupá a naše spolupracovnice Michaela Poláková zjišťovaly, jak se to s touto plodinou skutečně má.

Výsledek jejich práce je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější