Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Komunisté za Babišem stojí, SPD čeká na finální zprávu. ČSSD se spojila s opozicí a má požadavky

Andrej Babiš. Foto: ČTK
Andrej Babiš. Foto: ČTK

Střet zájmů Andreje Babiše chtějí v úterý ve Sněmovně řešit opoziční strany, vládní sociální demokraté i KSČM. Naopak ANO a SPD si především chtějí počkat na zveřejnění zprávy a další závěry. Sám Babiš tvrdí, že neporušuje ani české, ani evropské předpisy. Česko podle něj žádné peníze vracet nebude. Jeho poslanci stojí za ním a tvrdí, že jde o hysterii, případně to celé neřeší.

Poslanci kvůli nové zprávě o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše zastavili schvalování třetí vlny elektronické evidence tržeb. Krátce po zveřejnění informace, že předběžná zpráva do Česka dorazila a že stát má vrátit dotace pro Agrofert, vyzvaly některé opoziční strany Andreje Babiše k rezignaci, jiné zvažovaly hlasování o nedůvěře vládě.

Na poradu zástupců klubů byli pozváni všichni kromě hnutí ANO. ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09, Starostové i ČSSD se nakonec shodli na čtyřech požadavcích: chtějí zveřejnit celou zprávu, bod se má projednat v úterý na plénu ve Sněmovně, mají se také přestat vyplácet prostředky Agrofertu a odpověď na zprávu by do Bruselu neměli psát politici napojení na hnutí ANO. Zástupci SPD na jednání nedorazili a komunisté si vzali čas na rozmyšlenou, jestli se čtyřmi body souhlasí. Nakonec podpořili jen část z nich.

Babiš, který se během pauzy radil s předsedou poslaneckého klubu Jaroslavem Faltýnkem a ministryní financí Alenou Schillerovou, následně vystoupil na plénu a řekl, že Česká republika žádné peníze vracet nebude, protože on neporušuje ani české, ani evropské předpisy.

„Přestaňte zase lhát, nic se vracet nebude. Chápu, že nemáte témata, tak zase Agrofert. Kdyby nebylo Agrofertu a Čapího hnízda, co byste dělali? Byli

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Střet zájmů Andreje Babiše

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější