Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Policie má po 18 letech podezřelého z novoroční vraždy v Nuslích. Skrýval se na Sibiři, Rusové ho vydají do Česka

Ruská policie, ilustrační foto. Foto: Reuters
Ruská policie, ilustrační foto. Foto: Reuters

Ruská policie letos v květnu zadržela ukrajinského občana Jurije Kraivského, který je podezřelý, že na Nový rok 2000 brutálně vraždil v pražských Nuslích. Generální prokuratura v Moskvě nyní rozhodla, že muže vydá ke stíhání do Česka.

Pražským vyšetřovatelům se podařilo získat nové důkazy po téměř 18 letech. „Teprve v době nedávno minulé vyvstaly důkazy o účasti této osoby na protiprávním jednání násilného charakteru, které se stalo na území hlavního města Prahy. Do této nedávné doby jsme důkazy o účasti této osoby na zmiňovaném násilném protiprávním jednání nedisponovali,“ řekl bez dalších podrobností Deníku N mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Ministerstvo spravedlnosti potvrdilo, že o vydání dnes 42letého Kraivského požádalo, vyjádření ruských úřadů prý ale ještě nemá. „Ministerstvo spravedlnosti požádalo Generální prokuraturu Ruské federace o vydání jmenovaného pro podezření ze spáchání trestného činu vraždy,“ řekl Deníku N mluvčí resortu Vladimír Řepka.

České úřady nicméně odmítly Deníku N sdělit, o který případ se jedná. Redakce se proto obrátila přímo na chanty-mansijskou prokuraturu, která o vydání podezřelého na svém webu minulý týden informovala.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější