Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zdrávstvuj, Venezuela! Nebo do svidanija? Jaké zájmy mají Rusové na dění kolem karibské země

Venezuelský diktátor Nicolás Maduro u ruského vládce Vladimira Putina v Kremlu v prosinci 2018. Foto: kremlin.ru
Venezuelský diktátor Nicolás Maduro u ruského vládce Vladimira Putina v Kremlu v prosinci 2018. Foto: kremlin.ru

Rusko stáhlo z Venezuely většinu vojenských poradců, píše Wall Street Journal. Má jít o zaměstnance státního koncernu Rostěch, pod který patří mimo jiné firma Kalašnikov. Poradců bylo před lety kolem tisíce, nyní jich zbylo několik desítek. Důvodem má být nedostatek peněz režimu diktátora Madura. Ruské zájmy v Caracasu i střet s Američany komentuje z Jižní Ameriky Tomáš Nídr.

„Maduro se nějakou dobu neukazoval. Měl už připravené letadlo, aby ráno utekl (rozuměj do exilu na Kubu – pozn. autora), ale Rusové mu dali pokyn, aby zůstal,“ pronesl v televizi ministr zahraničí USA Mike Pompeo na adresu venezuelského diktátora 1. května ve chvílích, kdy Maduro čelil prozatím poslednímu velkému vzepětí opozice snažící se o jeho svržení. Vzhledem k tomu, že Pompeo tvrzení nepodpořil žádným důkazem, to mohla být dezinformace, kterou chtěl v rozhodujících chvílích znejistět vedení tyranie.

Zajímavá je však jeho zmínka o Rusech, která jako by nás strojem času vzala zpět do éry studené války. Zřejmě tím Pompeo Kreml, odkud se (jak jinak) ozvalo kategorické odmítnutí vměšování do cizích záležitostí, velmi potěšil.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Latinská Amerika

Rusko

Venezuelská krize

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější