Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zahradil se po varování kyberúřadu sešel s šéfem českého Huawei. Hájí naši bezpečnost, zastal se ho Fiala

Europoslanec ODS Jan Zahradil. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Europoslanec ODS Jan Zahradil. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Krátce po varování českého kyberúřadu před čínskou společností Huawei se europoslanec Jan Zahradil (ODS) sešel s vedením její tuzemské pobočky. Ředitel technologické firmy ho ujišťoval, že Huawei nepracuje pro čínskou vládu. Podle předsedy ODS Petra Fialy Zahradil důsledně hájí české národní zájmy včetně bezpečnosti.

Kandidát na předsedu Evropské komise Zahradil dorazil do sídla Huawei po Novém roce, tedy krátce poté, co Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před technologiemi čínské firmy a připravoval pro úřady metodiku, jak k hrozbě přistoupit.

„Sešel jsem se s šéfem Huawei pro Česko a Slovensko Radoslawem Kedziou na jeho vlastní žádost jakožto významný český člen Evropského parlamentu a místopředseda výboru pro mezinárodní obchod,“ potvrdil Zahradil pro Deník N schůzku s vysokým manažerem Huawei. Na přesné datum si prý už nepamatuje.

„Bylo to právě v době, kdy po zprávě NÚKIB vrcholila debata o bezpečnostních rizicích firmy Huawei a Evropský parlament měl hlasovat o rezoluci v této věci. Pan Kedzia považoval za potřebné

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čínský vliv v ČR

Kauza Huawei

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější