Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Staňkův konec bude hořký jako pelyněk.“ Umělci reagují na odmítnutou demisi, protesty mají pokračovat

Ministr kultury Antonín Staněk. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministr kultury Antonín Staněk. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Prezident Miloš Zeman nepřijal rezignaci ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Podle představitelů kulturní obce, které Deník N oslovil, se to dalo čekat. Starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda, který má za sociální demokracii Staňka ve funkci nahradit, ale podle nich také není ideálním kandidátem do čela resortu. Zda a kdy k výměně ministra kultury dojde, teď záleží na premiérovi Andreji Babišovi, a zejména na prezidentovi.

Premiér včera oznámil, že prezidenta o Staňkovo odvolání požádá, pokud mu to šéf ČSSD Jan Hamáček navrhne. To by se mohlo stát už dnes. Podle ústavy prezident na návrh premiéra ministra musí odvolat (základní zákon už ovšem neříká kdy).

Zeman také odložení Staňkovy demise navrhuje. V úterý zaslal Babišovi dopis, v němž mu navrhuje, aby se Staňkovým odvoláním počkal na výsledky trestního oznámení, které ministr podal na odvolané šéfy Národní galerie a Muzea umění Olomouc kvůli údajným ekonomickým pochybením.

Překvapení se nekoná

Podle oslovených představitelů kulturní obce se nedalo očekávat, že by Zeman Staňkovu rezignaci přijal. „Bylo evidentní, že Zeman

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější