Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Tato vláda je označovaná za asociální? Slyším dobře?“ Sněmovna na mimořádné schůzi hledala chybějící miliardy na sociální služby

Poslanecká sněmovna. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Poslanecká sněmovna. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Kritickou situaci ve financování sociálních služeb řešila ve středu na mimořádné schůzi sněmovna. Ministryně Maláčová se zavázala k vytvoření novely zákona o sociálních službách. Zároveň uvedla, že souhlasí s požadavkem dofinancovat sociální služby sumou dvou miliard.

„Chceme záruku vlády, že do poloviny června budou kraje mít k dispozici chybějící dvě miliardy, které pak dokážou přerozdělit mezi organizace a obce. To chceme slyšet. Ne jenom obecně, že to vláda bude řešit. Ale že předloží sněmovně informaci, že se ty dvě miliardy našly,“ popsal pro Deník N své záměry krátce před mimořádnou schůzí šéf KDU-ČSL Marek Výborný, jeden z iniciátorů schůze.

V záruku nalezení peněz doufá i jeho opoziční kolegyně poslankyně Olga Richterová (Piráti). „Stejně tak chci od vlády předložit stabilní model financování do budoucna. Ne tohle handrkování, nejisté, nepředvídatelné a beroucí čas a energii spoustě lidí,“ říká a naráží na další požadavek opozičních poslanců. Novelu zákona o sociálních službách, která by zabránila tomu, aby se situace v budoucnu opakovala. „Hlavně nechci, aby z dnešní schůze vyšel Andrej Babiš jako spasitel,“ dodává Richterová.

Podle Výborného je schůze výsledkem předchozí neúspěšné snahy komunikovat o problému s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) a ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD). „Zařadili jsme to už jako bod na jednání schůze v březnu a obě dámy si to tam přehazovaly jako horký brambor,“ říká Volný. „To je odpovědnost premiéra, aby si dokázal vládu uřídit. Já tady jako opoziční politik nejsem od toho, abych zjišťoval, jestli na ministerstvu práce a sociálních věcí jsou ty dvě miliardy, nebo nejsou, nebo jestli na to má ministerstvo financí. To je odpovědnost vlády,“ je přesvědčený Výborný.

Ministryně Maláčová na schůzi sněmovny podpořila

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější