Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Demonstrace proti vládě, Agrofert kyne nebo odchod ministra a fotbalové legendy

Titulní strana 100. vydání Deníku N. Foto: Deník N
Titulní strana 100. vydání Deníku N. Foto: Deník N

Dnešek byl nabitý především na domácí politické scéně. Poslanci řešili EET pro řemeslníky i financování sociálních služeb, velká část politiků řešila konec ministra kultury. Nejen o tom v dnešním přehledu. Středeční dění namixoval Jan Tvrdoň.

Začněme loučením. Dnes večer se zavírá jedna skvostná sportovní kariéra. Poslední profesionální zápas má před sebou jeden z nejlepších českých fotbalistů historie, brankář Petr Čech z londýnského Arsenalu. Čech dosáhl ve své kariéře na nespočet individuálních i týmových úspěchů, na svém kontě má například rekordní počet startů za českou fotbalovou reprezentaci (124 zápasů). Vynikající Čechův profil pro Deník N sepsal Karel Häring z časopisu Footbal Club.

Ze sportovních výšin se snesme na českou politickou scénu. Ta nikdy nespí. 🙂 Včera večer proběhly na zhruba dvou stovkách míst celé České republiky protesty proti vládě Andreje Babiše a ministryni spravedlnosti Marii Benešové. Protestující tentokrát vynechali Prahu, nejvíce lidí se tak sešlo v Brně. Na místě byla i Jana Ustohalová, z místa přinesla reportáž. Pro změnu do Lovosic zamířil Jan Moláček. Sledoval veřejnou akci zaměřenou proti vládě, mluvil ale i s lidmi, kteří pracují v místní fabrice spadající pod Agrofert. Popsal to jako „dva světy na jednom malém městě s velkou továrnou“.

Chcete každý všední den dostat do svého e-mailu shrnutí toho nejdůležitějšího plus spoustu informačních tipů navíc? Přihlaste se k odběru Notesu.

U Marie Benešové ještě krátce zůstaneme. Nová ministryně spravedlnosti je týden co týden na českých náměstích vyzývána k odchodu. Demonstrující mají obavy o nezávislost justice. Jak to ale vnímají lidé, kteří se v justici přímo pohybují? Že se názory mezi nimi liší, dokazuje text Elišky Hradilkové Bártové.

Telegraficky se ještě vraťme k eurovolbám. Kolegové i dnes přinesli řadu zajímavých textů. Tak třeba Jan Wirnitzer vyzpovídal sociologa Daniela Prokopa, se kterým řešil data agentury Median. Data mám rád, takže text můžu doporučit. Zajímavý je také rozhovor Hany Mazancové s Luďkem Niedermayerem. Ten dokázal na kandidátce Spojenců pro Evropu získat 67 tisíc preferenčních hlasů. Jak zpětně hodnotí kampaň a jak vidí své zapojení do vyšších funkcí v TOP 09, se dočtete v rozhovoru.

Komerční sdělení: Aplikace ECHO pomůže s pátráním po pohřešovaných dětech, kterým jde o život. Díky napojení na policejní databázi přenese informace o vyhlášeném pátrání do telefonů napříč Českem. Pohřešovaným dětem je věnovaný i 25. květen – Pomněnkový den.

Kolega Prokop Vodrážka ještě sledoval zjevení voleb, skupinu ANO, vytrollíme europarlament. Prokop zjistil, že strana

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější