Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Co je moc, to je moc. Zažili jsme rok 89.“ Nejvíc lidí demonstrovalo v dešti proti Babišovi v Brně

V Brně se sešlo na Dominikánském náměstí asi pět tisíc lidí. Foto: Karolína Poláčková
V Brně se sešlo na Dominikánském náměstí asi pět tisíc lidí. Foto: Karolína Poláčková

V hustém dešti přišlo v Brně v úterý večer demonstrovat za nezávislou justici podle policie asi 2500 lidí, podle organizátorů 4000. Dominikánské náměstí před Novou radnicí zcela zaplnili. Protestovalo se v dalších víc než 240 městech po celém Česku. Brněnská akce byla největší.

„Minule jsem stála u velkého transparentu a vnučka mi říkala, ať ho taky podržím,“ vypráví v tramvaji směrem do centra asi sedmdesátiletá paní ve svítivě zelené bundě. „To je dobře, aspoň je vidět, že neprotestují jen mladí,“ přizvukuje jí dlouhovlasá mladá žena v červených puntíkovaných gumákách.

Společně míří na Dominikánské náměstí, kde je i přes hustý déšť hlava na hlavě. Obvykle se demonstruje na sousedním náměstí Svobody, tam je ale teď ochutnávka vín a nic kromě stánků s trdelníky se tam už nevejde.

Pátý týden v řadě tady spolek Společně Brno ve spolupráci s Milionem chvilek pro demokracii žádá dialog s premiérem Andrejem Babišem a jeho vládou. Tentokrát nebyla demonstrace v Praze, kde se minulý týden sešlo zhruba padesát tisíc lidí. V Brně tak byla v podvečer největší.

V davu nebyla většina mladých, přišly i starší ročníky. Často demonstraci srovnávaly s rokem 1989. Foto: Karolína Poláčková

„Přispěla jsem organizátorům do kasičky. Mému synovu je čtrnáct a hrozně to prožívá. Pro mě je to podobné jako v roce 89,“ říká Ivana Dragonetti z Brna u stánku u Nové radnice, kde se podepisují petice a dopisy politikům. „Ale bylo by lepší, kdyby

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Reportáž

Česko, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější