Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Dozvuky eurovoleb, hledání paní nebo pana Brexit a „Hoří, má panenko“ po sibiřsku

Recesistická strana ANO, vytrollíme europarlament. Foto: Repro FB strany
Recesistická strana ANO, vytrollíme europarlament. Foto: Repro FB strany

Volby do evropského parlamentu i přes tradičně malou volební účast vyvolávají otázky o budoucnosti rozložení politických sil v ČR. ODS jde zřetelně nahoru, ČSSD jde ještě zřetelněji dolů, ANO jde do Bruselu a Štrasburku, kde se chová jinak než doma. A my to sledujeme.

A ještě: recesistická strana vydělala na eurovolbách přes milion korun. Aktivista a člen RRTV Ladislav Jakl byl v Praze fyzicky napaden, mnoho veřejných činitelů vyslovilo politování a protest proti násilí v politice. O místo po Therese Mayové má zájem už jedenáct kandidátů. Prezident nechce přijmout demisi ministra kultury. Z neúnavné a spolehlivé práce svých kolegyň a kolegů vybral a komentuje Petr Koubský.

Příběh dne: jsou jím stále ještě eurovolby, k nimž se vracíme v několika analytických článcích a komentářích. Zabýváme se jimi jak z hlediska celoevropské politické situace, tak co do důsledků pro domácí poměry.

S francouzským politologem Jacquesem Rupnikem hovořil Jan Pavec a zjišťoval, co říká na české výsledky voleb do Evropského parlamentu. O Babišově hnutí ANO si Rupnik mimo jiné myslí: „V Evropském parlamentu má často velmi kvalitní europoslance, kteří budou ve skupině ALDE. Budou součástí liberálů a hlasovat s liberály. Je to zvláštní schizofrenie, ale zatím očividně úspěšná.“ A také: „Poslanci ANO tam velice seriózně spolupracovali. Nelze říci, že je tam nějaká špatná zkušenost. Všichni v ALDE (…) pozorně sledovali, že politika poslanců ANO a obecně České republiky se lišila od politiky Maďarska a Polska. Že Visegrádská skupina není blok.“

Co vypovídají eurovolby o české středopravé opozici? To zjišťovali Hana Mazancová a Jan Tvrdoň. Konstatují, že ODS posiluje, liberálně orientované strany jsou nadále roztříštěné a rozhádané. Citují politologa Josefa Mlejnka: „Snadno se může stát, že ANO vyhraje příští volby, ale v tak slabé kondici a s tak málo koaličními partnery, že může být obejito.“

Česká sociální demokracie dopadla v eurovolbách nejhůř, jak mohla – přišla o všechna křesla a nebude v EP zastoupena. Pokračuje tím série jejích neúspěchů. Proč tomu tak je, analyzovali Barbora Janáková a Jan Tvrdoň. Konstatují, že voliči odcházejí od ČSSD zejména k ANO, v menší míře také ke KSČM. „Je evidentní, že v těchto volbách získal hlasy buď Andrej Babiš, nebo lidé, kteří jsou proti němu jasně vymezení. ČSSD bohužel není ani Andrej Babiš, ani v očích voličů vůči němu nepředstavuje alternativu,“ řekl Deníku N místopředseda ČSSD Michal Šmarda. Za úvahu mimochodem stojí, jak přesně myslel ono „bohužel“.

ANO je jasným vítězem voleb. Při pohledu na volební mapu to vypadá drtivě, na první místo se Babišovo hnutí nedostalo jen v Praze a jejích příměstských obcích. V souhrnných číslech však jde o sestup. Jan Moláček ve svém komentáři předvídá další pokles popularity ANO a také sestup SPD. Titulek komentáře vyjadřuje jeho obsah asi nejvýstižněji: „ANO skončí a porazí ho ODS, je to jen otázka času. ČSSD musí doufat, že se toho dožije.“

S volbami jsou vždy spojeny i zajímavosti a kuriozity. Eva Mošpanová popisuje kontrast mezi dvěma obcemi – pražskou místní částí Troja, kde volební účast dosáhla 54 % a byla tak nejvyšší v zemi, s opačným extrémem, jímž je Vřesová u Sokolova. Tam volební účast činila 8,63 % a zvítězilo tam hnutí ANO s pěti hlasy.

Na tradici Haškovy Strany mírného pokroku v mezích zákona letos přes propast času navázala strana „ANO, vytrollíme europarlament“ s jednoznačně parodickým programem. Prokop Vodrážka zjišťoval, za kolik hlasů tato strana asi vděčí omylům voličů a záměně se skutečným hnutím ANO. Rozhodně ne za všechny, protože to by nemohlo stačit na velmi pěkný volební výsledek, jímž je 1,56 %, a tedy i státní příspěvek ve výši 1,111 milionu korun. Šéfové strany v programu napsali, že si za případně získané peníze hodlají postavit bazén, takže uvidíme. Nelze nepřipomenout Haškův volební slogan: „Občané! To, co dostanete z Vídně, dostanete ode mě taky!“

Nejsou jen volby

Kdo nahradí v čele britské vlády Theresu Mayovou a co by ten který kandidát znamenal? Přehled postojů dosud známých jedenácti zájemců o horkou židli v Downing Street 10 sestavil a přehledně shrnul Jan Kudláček. Kdo z těch jedenácti to bude, případně zda se nakonec prosadí někdo jiný, bychom měli vědět v červenci.

Prezident Zeman nepřijal demisi ministra kultury Staňka. Předseda ČSSD Hamáček na Staňkově odchodu trvá a má za něj i náhradu – místopředsedu strany Michala Šmardu, popisují Hana Mazancová a Barbora Janáková. „Ve svém rezignačním dopise Staněk naznačil, že jeho odchod není tak úplně dobrovolný. Zmínil v něm, že ve funkci končí, protože již necítí podporu strany,“ uvádějí v textu.

Prezident by neměl držet v úřadu ministra, který podal demisi, říká ústavní právník Jan Kysela v rozhovoru, který s nim vedl Jakub Zelenka.

Ladislav Jakl, člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, byl fyzicky napaden v pražském metru. Zaútočili na něj dva muži. Jakl řekl, že na něj přitom volali: „Ty seš Jakl, ten lídr SPD.“ (Jakl není členem, tím méně lídrem SPD, tato strana ho však nominovala jak loni do Senátu, kde neuspěl, tak – úspěšně – letos do RRTV.) Jakl zatím nepodal trestní oznámení. Institut Václava Klause vydal prohlášení, v němž mj. uvedl: „Tak ohavný čin by se nestal, kdyby v České republice nebylo soustavně a cíleně zvyšováno politické napětí těmi, kteří si jiný než svůj vlastní názor neumí představit. (…) V takové atmosféře je už pouze malý krůček k tomu, aby si leckdo vyložil tento stav jako normu, ve které je dovoleno naprosto všechno.“ Podobně se vyjádřil i předseda SPD Tomio Okamura. Liberální politici včetně Miroslava Kalouska útok na Jakla veřejně odsoudili, stejně se vyjádřila i skupina Milion chvilek pro demokracii. Odezvy na tento násilný čin shrnuje Barbora Janáková.

Komerční sdělení: Dalších 10 projektů získá v červnu od Laboratoře Nadace Vodafone příspěvek 150 000 Kč a postup do akcelerace. Technologické inovace z předchozích ročníků pomáhají neslyšícím,
lidem bez domova, mladým ve složité životní situaci, nebo policistům.

Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář údajně vyvíjel nátlak na bývalého ministra spravedlnosti Kněžínka, aby podal stížnost pro porušení zákona, když vyšetřovatelé koncem loňského roku odložili trestní oznámení Hradu na brněnského politika Svatopluka Bartíka. Ten před prezidentskými volbami napsal na Facebook, že Miloš Zeman má rakovinu a zbývá mu pár měsíců života. Kněžínek tuto stížnost letos v březnu skutečně podal, říká však, že tak učinil o své vůli a bez nátlaku. Ve hře je odškodné ve výši pět milionů korun, které prezident po Bartíkovi požaduje. Situaci popisuje Lukáš Prchal.

Byl úspěšným člověkem, pak bezdomovcem, feťákem, drog nechal, spadl do nich znovu, teď opět exceluje jako filmový režisér. Renata Kalenská v obsáhlém rozhovoru zjišťovala, kdo vlastně je Viktor Tauš a kolik životů se vejde do příběhu jednoho člověka. „V opilosti se mě (matka) pokusila i zabít nožem. Nebo mě sbalila a posadila před barák s tím, že si pro mě přijede polepšovna, a nechala mě tam do rána. Prostě jsem měl strach. Ale víte, byl jsem malé dítě, neměl jsem z toho rozum. Ona přitom dělala to nejlepší, co mohla.“

Co důležitého se ještě stalo

Maroš Šefčovič, místopředseda Evropské komise a poražený kandidát na slovenského prezidenta, možná je a možná není

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější