Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Může mluvit do zákonů o kyberbezpečnosti, pracuje pro Huawei. Mezi rolemi umím přepínat, tvrdí

Ilustrační foto: ČTK/AP
Ilustrační foto: ČTK/AP

Společnost Huawei může mít v Česku větší vliv na legislativu týkající se kyberbezpečnosti. Předsedu pracovní skupiny zástupců firem, která připomínkuje připravované zákony, nyní zaměstnává čínská technologická firma Huawei. Ta je na sankčním seznamu USA a varují před ní česká kontrarozvědka BIS či Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Podle Pavla Koška to problém není, mezi rolemi prý umí přepínat.

Předseda pracovní skupiny kybernetické bezpečnosti ICT Unie Pavel Košek před měsícem změnil práci. Ze společnosti Vodafone, která ho do pozice před lety nominovala, přešel do společnosti Huawei. Za ní se rovněž vyjadřuje do médií. Čínská technologická firma je přitom ohledně kyberbezpečnosti kritizována. USA ji považují za prodlouženou ruku čínské rozvědky a varování vydal i český NÚKIB či ji zmiňuje zpráva tuzemské kontrarozvědky BIS.

ICT Unie, jejíž pracovní skupině Košek předsedá, sdružuje významné technologické firmy a připomínkuje zákony, které se digitálního průmyslu dotýkají. Unie se také vyjadřuje k digitalizaci státu a její zástupci často vystupují na jednom pódiu s Vladimírem Dzurillou, vládním zmocněncem pro digitalizaci. Dohromady skupina čítá několik desítek firem. Působí v ní například velcí operátoři jako Vodafone, T-Mobile, O2, CETIN nebo firmy jako Microsoft či Dell. Huawei je jejím členem od roku 2016.

„Osobně v tom problém nevidím. Mám své zásady. Rozlišuji role, ve kterých působím. Navenek s tím seznamuji i své protějšky. Když mluvím za ICT Unii, řeknu, že mluvím za ICT Unii,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čínský vliv v ČR

Kauza Huawei

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější