Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Chci dělat politiku, která má smysl. V ČSSD teď smysl nedává, říká Foldyna. Angažmá u Klause nevyloučil

Článek asistenta poslance za ČSSD Jaroslava Foldyny prověřuje státní zastupitelství. Foto: ČTK
Článek asistenta poslance za ČSSD Jaroslava Foldyny prověřuje státní zastupitelství. Foto: ČTK

Volební debakl sociální demokracie urychlil názorový rozkol mezi poslaneckým klubem a jeho členem Jaroslavem Foldynou. Ten straně zazlívá, že se odchýlila od svého původního voliče. Nyní „intenzivně zvažuje“, že ji opustí. Definitivní rozhodnutí podle něj padne během několika týdnů. Foldyna nevyloučil, že hodlá přejít do nově vznikající strany Václava Klause mladšího.

„Chci dělat politiku, která má smysl. V této chvíli politika v rámci ČSSD tak, jak ji děláme a jak jsme ji uchopili, smysl nedává a volič ji nechápe,“ řekl Foldyna Deníku N v reakci na prohru ČSSD ve volbách. Je přesvědčený, že pokud strana nějak nezmění svůj styl, bude to její konec.

Foldyna má za to, že ze silné značky, která v minulosti dávala kandidátům „dalších deset procent“, se nyní sociální demokracie změnila v přítěž, která spíše jejich šance snižuje. Před krajskými volbami podle něj celá řada jeho nynějších spolustraníků zvažuje, že po vzoru pardubického hejtmana Martina Netolického vytvoří vlastní projekt. Podle Foldyny se obávají, že jinak utrpí podobný debakl, jakým strana prošla v evropských volbách. „Nejenže jsme lidi přestali zajímat, ale dokonce

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější