Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čekal jsem, že mi to voliči spočítají. Testem jsem ale prošel nad očekávání dobře, říká Niedermayer

Europoslanec Luděk Niedermayer. Foto: Michal Krumphanzl, ČTK
Europoslanec Luděk Niedermayer. Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Nejúspěšnějšího kandidáta evropských voleb Luďka Niedermayera zisk více než 67 tisíc preferenčních hlasů překvapil, zároveň podporu voličů vnímá jako povzbuzení. Říkal si totiž, jestli mu to voliči náhodou nespočítají. „Byl jsem napjatý, a kdybych skončil třeba pátý s preferencemi, vůbec bych se nedivil,“ říká v rozhovoru pro Deník N.

TOP 09 kandidovala do Evropského parlamentu spolu se Starosty a dalšími menšími uskupeními. Získali jste 11,65 procenta a tři mandáty. Je to pro vás dobrý výsledek?

Především jsem považoval za úžasné, že se to podařilo dát dohromady na takto širokém půdorysu. Je to velmi povzbudivé. Asi jsme nějakou dobu snili o tom, že by to mohlo být patnáct procent. Zejména topka dostala strašnou ránu vznikem Pirátů, kteří se prezentují jako moderní liberální strana, což je hřiště, na kterém hrála. Podle mě to je velký úspěch. Doufám, že v hlavách šéfů jednotlivých stran to povede ke spolupráci.

Přesto tato spolupráce v evropských volbách přinesla víceméně stagnaci. Proč se vám nedaří získat víc voličů?

Uvědomte si ty Piráty. Část jejich politiky nevnímám jako proevropskou, ale celkově jsou jednoznačně vnímaní jako proevropská síla. Topka vždycky byla úspěšná mezi mladými lidmi. Taky platí, že jsme nesli odpovědnost za to, co se v Unii v minulých letech dělo. A kvůli tomu, co se děje ve světě, to nebyly jen happyendy. Srovnávat situaci s tou před pěti lety je těžké, rozdílů je opravdu hrozně moc. Velké zklamání pro mě bylo, že média se vůbec nezajímala o programové odlišnosti. Nakonec jsme se dostali k tomu, jaké jsou červené čepice, jestli jsou horší párky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Volby do Evropského parlamentu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější