Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Poslanec smazal profil na Parlamentních listech a začal bojovat proti fake news. A není sám

Starosta Uherského Hradiště a poslanec ODS Stanislav Blaha. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Starosta Uherského Hradiště a poslanec ODS Stanislav Blaha. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

V posledních letech vznikla řada projektů, které se snaží zejména mezi školáky rozvíjet kritické myšlení a mediální gramotnost. Doposud však nebylo příliš zvykem, že by podobné akce pořádali přímo politici. Například minulý týden inicioval dvě takové akce starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha.

Zatímco si řada hrdých motoristů s blížícím se hokejovým čtvrtfinále minulý čtvrtek přerovnávala vlaječky na svých autech, třicítka lidí seděla v uherskohradišťském kině Hvězda a bavila se o tom, jak se orientovat v záplavě dezinformací. Šlo druhou takovou akci, kterou ten den pořádal starosta města a také poslanec ODS Stanislav Blaha.

Ještě předtím se místní středoškoláci sešli na stejném místě na akci projektu Zvol si info, který vznikl před časem na brněnské Masarykově univerzitě a zabývá se rozvojem mediální gramotnosti a kritického myšlení.

„Sám jsem si připadal často ztracený. Člověk v dnešním světě, kdy je neustále bombardován informacemi z nejrůznějších zdrojů, z nejrůznějších stran a nejrůznějším způsobem podávaných, se musí sám velmi pečlivě zabývat tím, jestli jsou ty informace vůbec pravdivé,“ řekl Deníku N Blaha.

„Chtěl jsem přinést občanům Uherského Hradiště nějaký návod, jak se ve světě orientovat. Nechci nikomu říkat: ‚Toto čtěte a toto nečtěte.‘ To by mohla být cenzura jiného typu. Ale chci dávat návod, jak si informace přebrat, aby se v nich šlo zorientovat,“ doplňuje důvody, proč se rozhodl akci uspořádat.

Pikantní je, že Blaha

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dezinformace

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější