Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Obrazem: Z pražských matek jsou pražské babky, o zdravé prostředí pro děti a vnuky usilují už třicet let

Vzpomínkový pochod Pražských matek po třiceti letech. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Vzpomínkový pochod Pražských matek po třiceti letech. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Před třiceti lety se v Praze nedalo dýchat. Skupina pražských matek se proto rozhodla jednat. Sepsaly žádost o informování veřejnosti o stavu životního prostředí v metropoli a poslaly ji příslušným úřadům. Když se nedočkaly uspokojivé odpovědi, začaly demonstrovat. Koncem května 1989 prošly se svými dětmi průvodem od tehdejšího Dětského domu na Staroměstské náměstí. Zaskočená StB se nakonec se rozhodla proti průvodu asi pětadvaceti žen s kočárky nezasahovat. Ekologické hnutí Pražské matky funguje dodnes a jeho poslání je stále aktuální. Na připomenutí třicátého výročí si trasu pochodu prošly znova.

Na připomínku demonstrace za lepší městské ovzduší se po třiceti letech sešly pražské ženy. Místo srazu bylo stejné. Na Příkopech u obchodního domu Zara, tehdy to byl Dětský dům.

Za zpěvu písní jako Travička zelená se vydaly po vlastních stopách.

Také 29. 5. 1989 v pravé poledne si zpívaly, aby se tolik nebály. Bylo po policejních násilnostech při Palachově týdnu. Pražské matky policie zatkla při oslavách 1. máje, transparenty jim zničila a matky malých dětí celý den zadržovala.

Nebylo jasné, jak se policie zachová. Zatímco děti radostně demonstrovaly, policisté v civilu hlásili do vysílaček: „…jo, jsou tady, ano s kočárky a s dětmi, ano, …co máme dělat…?“

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pohledem Ludvíka Hradilka

Pozitivní zprávy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější