Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dvanáct ze 40 granátů vojákům v Afghánistánu selhalo. Armáda 40 milionů nevysoudila, navíc musí platit

Čeští vojáci na misi. Foto: Armáda ČR
Čeští vojáci na misi. Foto: Armáda ČR

Mohly prý přímo ohrozit české vojáky v Afghánistánu. Ministerstvo obrany však spor o údajně vadné protitankové granáty prohrálo. Od zbrojařské firmy, která mu je dodala, chtělo vrátit téměř 40 milionů korun. To ale soud odmítl a zdůraznil, že už samotná devět let stará smlouva byla špatně a nestandardně uzavřena. Resort navíc část zbraní ani nereklamoval. Ministerstvo se proti rozsudku, podle kterého má na nákladech řízení zaplatit 2,3 milionu korun, odvolalo.

Ministerstvo obrany v uzavřené smlouvě, která se týkala celkem tří tisíc granátů, nechránilo podle soudu dostatečně svá práva. Navíc s úpravou granátů, která byla také součástí dohody, v té době ani střednědobý plán přezbrojování armády nepočítal.

„Přesto došlo k uzavření smlouvy. Technické podmínky přelaborace byly zpracovány špatně,“ konstatoval soud, když žalobu o zaplacení téměř 40 milionů zamítl. Firmě Pyro-technology, která je dceřinou společností zbrojovky Zeveta, by měl úřad navíc zaplatit 2,3 milionu na nákladech řízení.

Ba co víc: „Soud zjistil (…), že náměstek ministra obrany byl zainteresován na tom, aby smlouva byla uzavřena a plněna ještě v roce 2009,“ reprodukoval soud výpověď jednoho ze svědků, který ukázal na bývalého náměstka Jana Fulíka. Ten údajně vydával „pokyny direktivní povahy“, což bylo nestandardní.

V ostrém provozu

Byl to jeden z kostlivců, který na Martina Stropnického (ANO) vypadl po nástupu do funkce ministra obrany. „Nefunkčnost mohla ohrožovat přímo naše vojáky,“

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější