Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čižinský s Hřibem chtějí získat zámek Veleslavín pro Prahu, ale dražbu zastavit nedokázali. Obrátí se na Babiše

Zámek Veleslavín – Prázdný je v současnosti také barokní zámek na Veleslavíně. U toho se dlouhodobě mluví o prodeji, zájem by o něj měla místní základní škola. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Zámek Veleslavín – Prázdný je v současnosti také barokní zámek na Veleslavíně. U toho se dlouhodobě mluví o prodeji, zájem by o něj měla místní základní škola. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) vyhlásil na konci října dražbu zámku Veleslavín v Praze 6, přestože o areál předem projevily zájem šestá městská část a pražský magistrát. O lukrativní areál by se však mohli zajímat i soukromí investoři. O odložení aukce, která má proběhnout 30. listopadu, včera usiloval budoucí primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a předseda strany Praha sobě Jan Čižinský. Se svými snahami narazili.

„Včera jsme spolu s panem Hřibem a (budoucím radním pro majetek) Janem Chabrem jednali s ředitelkou ÚZSVM Kateřinou Arajmu o pozastavení dražby. Jednání ale nedopadla, takže se dnes obrátíme na premiéra Babiše a ministryni financí Schillerovou a budeme apelovat na to, aby se dražba odsunula, než zpracujeme analýzu o využití areálu pro veřejné účely,“ potvrdil Čižinský Deníku N.

„Aby byla naše práce efektivní, tak postupujeme paralelně po více liniích. Předně jsem se domluvili, že oslovíme politiky, například pan Čižinský paní Schillerovou. Po druhé linii se snažíme, aby se město lépe přihlásilo k tomu, že majetek skutečně chce. Zároveň jednáme s ministerstvem kultury, zda by mohlo zrušit svůj souhlas s dražbou,“ popsal Deníku N svou strategii budoucí primátor Hřib.

Majetkový úřad Deníku N potvrdil, že intervence budoucích pražských lídrů na jeho úmyslu nic nemění. „Ke zrušení dražby v současné době není žádný zákonný důvod, od 1. prosince by vznikly neopodstatněné výdaje ze státního rozpočtu,“ odpověděl tiskový mluvčí Radek Ležatka.

ÚZSVM přitom už z dřívějška věděl, že Praha má o areál zámku zájem. V polovině října potvrdil, že obdržel obecně formulovanou žádost, kterou však nezohlednil, protože nesplňovala požadované parametry a rozhodl se vypsat dražbu. Magistrát se brání tím, že neměl dost času na zpracování podkladů, na základě kterých by mohl vstoupit s ÚZSVM do jednání o převodu na město. Praha zpočátku žádala o bezúplatný převod, pak nabídla odkup za cenu 317 milionů, kterou stanovil znalecký posudek.

Ležatka tvrdí, že by úřad byl ochotný vyjít Praze vstříc v případě, že dodá požadované podklady. To se ale podle něj nestalo. „Není pravdou, že by jediným zájmem ÚZSVM byl pouze co nejvyšší příjem do státního rozpočtu. ÚZSVM se snaží zohledňovat potřeby obcí a krajů v jednotlivých lokalitách, pokud k tomu má kvalifikované podklady, což se dosud v případě Veleslavínského zámečku nestalo. V tuto chvíli žádný důvod pro zrušení dražby neexistuje. Samozřejmě pokud se situace změní, jsme připraveni k dalším jednáním,“ dodal mluvčí.

Do konce listopadu zámeček užívá soukromá klinika Canadian Medical Care, smlouva jí vyprší 30. listopadu, tedy v den, kdy se má uskutečnit dražba.

„Koalice je jednotná v tom, že by prostory měly být využity pro zdravotní, sociální nebo vzdělávací účely. Předchozí rada nestihla zadat zpracování analýzy, my ji teď zpracovat chceme, ale potřebujeme na to čas. Jestli se dražba pozastaví, jsme připraveni zaplatit provozní náklady v řádech

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Praha

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější