Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kalousek volá po novém vedení TOP 09. Vadí mu, že Pospíšil uspěl, reaguje Pekarová Adamová

Miroslav Kalousek. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Miroslav Kalousek. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Přestože Spojenci pro Evropu získali tři mandáty, uvnitř TOP 09 vyvolaly volební výsledky pnutí. Zakladatel a bývalý předseda Miroslav Kalousek se postavil proti stávajícímu šéfovi Jiřímu Pospíšilovi a vyzývá ke změnám ve vedení strany.

Kalousek dal najevo, že má k Pospíšilovi výhrady, když nedorazil do volebního štábu strany – vyhlašování výsledků sledoval společně s čestným předsedou Karlem Schwarzenbergem v kavárně Mlýnská.

Vedení strany zároveň vyčetl, že na kandidátku nezařadila europoslance Jaromíra Štětinu a Pavla Teličku, o čemž by podle něj TOP 09 měla dál diskutovat. Otevřená debata by se podle něj měla vést i kolem změn ve vedení.

„Čeká nás vnitrostranická diskuze a myslím, že je nezbytné, aby došlo k celé řadě změn, aby se strana vrátila tam, kam patří,“ upřesnil pro Deník N Kalousek. Živá vnitrostranická debata by se ale podle něj neměla odehrávat prostřednictvím médií.

 

Niedermayer to dělat nechce

Zatím to ale nevypadá, že by se Kalouskovi mohlo povést změny ve vedení prosadit. Zatímco předseda Pospíšil nechce jeho kritiku veřejně komentovat, první místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová strany ji rázně odmítla. Kalouskovi podle ní vadí, že Pospíšil uspěl tam, kde on selhal, tedy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby do Evropského parlamentu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější