Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Krym a Nord Stream 2 jsou pasti na Putina, říká vojenský expert Mychajlo Samus

Expert Centra výzkumu armády, konverze a odzbrojení Mychajlo Samus radí novému prezidentovi Ukrajiny vyčkávat a nedělat prudké pohyby. Pak vyhraje válku s Ruskem. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Expert Centra výzkumu armády, konverze a odzbrojení Mychajlo Samus radí novému prezidentovi Ukrajiny vyčkávat a nedělat prudké pohyby. Pak vyhraje válku s Ruskem. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Nord Stream 2 je podle něj pastí, kterou ušila EU na ruského prezidenta Vladimira Putina. Ukrajinský odborník na vojenství Mychajlo Samus se těší na éru velkého kšeftu, která právě začíná. Krym by ale nerad měnil za kavárny ve městech na Donbase. Válka s Ruskem podle něj skončí, až prezident Putin zemře.

Čistě hypoteticky: existuje rychlé, vojenské řešení situace na Donbase?

Ukrajinská armáda je schopna dnes obsadit Donbas za 2 až 4 dny. Nevíme ovšem, jak by reagovalo Rusko. Nejspíš asymetricky. Asi by nezaútočili po souši. Udeřili by ze vzduchu, třeba na města jako Charkov, Oděsa, nebo i Kyjev. Toto nebezpečí tu existuje.

Je na otevřený konflikt Moskva připravena?

K ukrajinské hranici je z ruské strany staženo obrovské množství vojsk – vybudovány byly 3 nové divize. Stojí tam 1. tanková armáda, 20. armáda, 8. armáda – to jsou všechno nová vojenská uskupení. Zhruba 100 tisíc vojáků je připraveno k boji. K tomu 1000 letadel. Navíc Rusko zcela kontroluje Černé moře a lehce může uzavřít Ukrajině cestu do světových oceánů z přístavu v Oděse. Čímž vážně ohrozí ukrajinskou ekonomiku.

To nejsou nejlepší vyhlídky. Kdybyste byl vojenským poradcem vašeho nového prezidenta Volodymyra Zelenského, co byste mu poradil?

Aby se nesnažil dělat prudké pohyby a spěchat. Čas hraje pro něj.

Není to trochu málo? Sedět a čekat?

Teď Zelenskyj může zkusit vysvětlit lidem na okupovaném teritoriu, co pro ně bude lepší, kde se jim bude žít lépe.

Jak to chcete technicky udělat, když na Donbase prakticky všichni sledují ruské státní televize a tam jim vysvětlují něco úplně jiného – jak Evropu ovládají buď homosexuálové, nebo Židé, nebo homosexuální Židé?

To už není pravda. I na Donbase začínají mnozí chápat, že realita se liší od mediální rétoriky a politických proklamací. Vždyť si vezměte jen tzv. hlavu DNR Pušilina, kterého Moskva dosadila a drží nad ním ochranou ruku. Všichni ho tam znají jako profesionálního podvodníka! Jeho jméno je spojeno se slavnou organizací MMM, která se nechvalně proslavila v celém postsovětském prostoru. Pušilin byl reprezentantem MMM na Ukrajině. Jaká tedy může být důvěra obyvatel k takovému člověku?

MMM byla největší finanční pyramidová hra typu letadlo v bývalém SSSR, která v 1. polovině 90. let minulého století dosáhla svého rozkvětu. Tehdy bylo do „hry“ zapojeno až 15 milionů lidí. Poté, co se celý systém zhroutil, 50 lidí, kteří do něj vložili své úspory, spáchalo sebevraždu. Ztrátu různého rozsahu utrpělo 10 milionů drobných „investorů“.

Nedoufají voliči Zelenského, že na rozdíl od svého předchůdce Porošenka dokáže usmířit znepřátelené strany a ukončit konflikt kompromisem?

Každý konflikt končí kapitulací jedné strany a vítězstvím druhé. V kategorii mezinárodní vojenský konflikt, a to válka na Donbase právě je, nenajdete v historii žádný kompromisní a pro všechny výhodný výsledek. Vždy jeden prohraje a druhý zvítězí. Ví to i Zelenskyj a snaží se pouze o změnu poměru sil ve prospěch Ukrajiny. A to je možné zatím jediným

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější