Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

ANO se hlásí k liberálům, vedlo ale provinční kampaň. Přebíralo nejhloupější kauzy z bulváru, říká politolog Rupnik

Premiér Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Premiér Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Před pěti lety vyhrálo hnutí ANO volby do Evropského parlamentu s proevropským programem a Pavlem Teličkou v čele. Vítězství teď obhájilo, ale s Andrejem Babišem v červené čepici Silné Česko a hesly proti dvojí kvalitě potravin. Podle francouzského politologa Jacquesa Rupnika se česká kampaň vůbec nevěnovala tématům, která jsou v Evropské unii opravdu důležitá.

Jak si vysvětlujete debakl české levice?

Česká levice nevěděla, jak se má definovat. Buď se snažíte o zemanovský socialismus, nebo o liberální levici středních městských vrstev. To už je ale dost obsazené Piráty a předtím TOP 09. Pak spolu mají ve straně špatné soužití a volič se v tom nevyzná. Pokud je skutečně národovecký, jde už rovnou k Tomiu Okamurovi nebo ke komunistům. Pokud je z mladé, vzdělané, městské střední vrstvy, přešel rovnou k Pirátům.

Podepsala se na tom také minulá vláda a soužití s Andrejem Babišem. Způsob, jakým to řešili, byl velice nešťastný. Máte vládu, kde je sociální demokracie hlavní tahoun a jako menší stranu má Babišovo ANO. Tři měsíce před volbami spustí kauzu na partnera, s nímž vládnou.

Vládnete s někým čtyři roky a krátce před koncem mandátu si vzpomenete, že váš partner už není vhodný. Premiér, který to spustí, zároveň ohlásí, že už nebude lídrem té strany. Ta se ocitne bez vedení, pnutí obou směrů se vrátí.

Jak se díváte na argument Jana Hamáčka, že pokud by sociální demokraté nebyli ve stávající vládní koalici, byl by ten výsledek ještě horší?

To není moc přesvědčivé. Když po volbách zjistíte, že musíte znovu definovat svůj program a to, koho chcete oslovit, musíte to udělat v opozici. Když se hned cpete do vládní koalice, dělá to dojem, že je to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Volby do Evropského parlamentu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější