Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Evropské volby jako test středopravých sil. Opozice nabírá na síle, spojení TOP 09 a Starostů ale nestačí

Jiří Pospíšil. Foto: ČTK
Jiří Pospíšil. Foto: ČTK

Spolupráce TOP 09 a Starostů je správný krok, k poražení hnutí ANO ale nestačí. Tak předvídají budoucnost opozičních stran politologové, které oslovil Deník N. I přes mírný vzestup v evropských volbách totiž stále záleží na tom, zda bude opozice schopná postavit se uskupení Andreje Babiše. Rozhodující budou podle expertů výsledky v parlamentních volbách s dvojnásobnou volební účastí.

Nejvíce mandátů v Evropském parlamentu sice získalo ANO, vítězství ale nakonec nebylo tak přesvědčivé, jak očekávalo. Šest křesel pro Babišovo hnutí totiž vyvažují mandáty pro opoziční strany, zejména ODS, Piráty a koalici TOP 09 a Starostů. Právě ti si spolupráci pochvalovali jako dobrý tah a už krátce po vyhlášení výsledků zaznívala v jejich štábu slova o nutnosti další spolupráce.

„Ukazuje se, že alternativní síly v České republice mají sílu a váhu,“ prohlásil předseda Starostů Vít Rakušan. Zisk tří mandátů pro Spojence pro Evropu ocenil i přes to, že uskupení muselo, jak říká, překonat animozity a drobné spory.

Pokračovat ve spolupráci chce i lídr kandidátky a současně předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Musíme se pokusit dále naše spojení prohlubovat i pro další krajské a parlamentní volby,“ plánuje, ačkoli debatu o podobě možné spolupráce chce vést nejprve se straníky. Teprve poté se obrátí na Rakušana.

Jak spojit manžele po rozvodu

Zkušenosti s partnerstvím mají ostatně oba subjekty už z evropských voleb před pěti lety, letos dostali zhruba stejně hlasů. V kontextu vyšší volební účasti to ale podle politologa Josefa Mlejnka znamená vlastně propad.

„Pouhé spojení TOP 09 a STAN do budoucna

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby do Evropského parlamentu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější