Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

ANO skončí a porazí ho ODS, je to jen otázka času. ČSSD musí doufat, že se toho dožije

Lídr evropské kandidátky ODS Jan Zahradil (vlevo) a šéf strany Petr Fiala mohli být jako jedni z mála s výsledky voleb zcela spokojeni. Foto: ČTK
Lídr evropské kandidátky ODS Jan Zahradil (vlevo) a šéf strany Petr Fiala mohli být jako jedni z mála s výsledky voleb zcela spokojeni. Foto: ČTK

Komentář Jana Moláčka: ANO sice vyhrálo evropské volby, hlasování ale ukázalo, že Babišovo hnutí je porazitelné. Vypovídající hodnotu výsledku pro vnitropolitické procesy samozřejmě zkreslila volební účast výrazně nižší než v parlamentních volbách; ta byla ale způsobená i tím, že se premiérovi přes maximální snahu nepodařilo své voliče aktivizovat. A to pro něj bude čím dál těžší.

Slavit může ODS. Její výsledek potvrzuje, že se vydala správnou cestou, byť strana stále ještě tak trochu působí dojmem, že si tím není sama jistá. Občanští demokraté ale dostatečně zřetelně akcentují realistickou a střízlivou rétoriku směrem k Evropské unii a s vyloučením Václava Klause mladšího ji přestalo přehlušovat tokání směrem k extremistům a národovecké troubení do zbraně.

Nenaplnily se přitom obavy (nebo naděje, jak u koho), že s Klausem mladším odejdou i voliči. Nic takového se nestalo. Bylo by samozřejmě možné namítnout, že jeho skalní fanoušci čekají na vznik nové partaje; těžko ale předpokládat, že by do té doby zůstávali věrní straně, která jejich guru vyloučila.

Klausovi budoucí voliči tentokrát ještě hlasovali pro SPD. On sám je k tomu koneckonců nepřímo vyzval, když ještě jako člen ODS oznámil, že bude v době konání evropských voleb v Itálii, a pokud to půjde, podpoří Okamurova tamního spojence, Ligu vicepremiéra Mattea Salviniho (což by šlo pouze v případě, že by coby český občan měl v Itálii trvalý pobyt).

Podporu SPD také Klausovi příznivci hromadně oznamovali v komentářích pod příspěvkem na Facebooku, v němž je vyzýval, aby šli k volbám. „Rozumíme si, že?“ napsal Klaus. Z komentářů se zdá, že jeho naděje nebyla marná. „Chtěl jsem volit vás, ale zase jsem to musel hodit SPD. Tak snad příště,“ zní jedna z mnoha variací na stejné téma.

Labutí píseň současného vlastence č. 1?

Klausovy plány by měly přidělávat vrásky na čele

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Volby do Evropského parlamentu

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější