Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kurzova rakouská vláda padla. Pro vyslovení nedůvěry hlasovali i jeho bývalí spojenci z FPÖ

Sebastian Kurz. Foto: Lisi Niesner, Reuters
Sebastian Kurz. Foto: Lisi Niesner, Reuters

Rakouskému kancléři byla poprvé od roku 1945 vyslovena nedůvěra. Zemi teď čeká nejspíš přechodná vláda. Kurz se ale může brzy vrátit.

Včera vyhrál volby do Evropského parlamentu, dnes ho jeho národní parlament odstavil od moci. Stalo se tak poprvé od roku 1945. 185krát se o to poslanci pokoušeli předtím a vyšlo to až teď. Kvůli skandálu s videem na Ibize podali rakouští sociální demokraté (SPÖ) návrh na vyslovení nedůvěry a přidali se k nim i poslanci ze Svobodných (FPÖ).

Byli to právě Svobodní, kteří stáli v centru aféry. Kancléř Sebastian Kurz (lidovci, ÖVP) následně odvolal ministra vnitra Herberta Kickla, který by mohl být v případě vyšetřování financování strany ve střetu zájmů. Ministři za FPÖ minulý odstoupili a nahradili je úředníci nominovaní lidovci. Roztržka mezi bývalými koaličními partnery nyní dospěla až k pádu kancléře Kurze.

Kancléř Sebastian Kurz z ÖVP, který padl následkem jen o několik dní starší demise vicekancléře z FPÖ Heinze-Christiana Stracheho. Foto: Leonhard Foeger, Reuters

„Nedělejte si starosti“

Pro Rakousko jde o nezvyklou situaci, designovaný šéf FPÖ Norbert Hofer při svém vystoupení na dnešním jednání parlamentu uklidňoval, že nejde o státní krizi.

„Nedělejte si žádné starosti. Vláda odborníků je vláda expertů, a ne vláda lidí, kteří o svém oboru vůbec nerozumějí,“ řekl Hofer ve svém vystoupení. Vládu lidovců a svobodných přirovnal k 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější