Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Budoucí pražská vláda se zadrhla na výhodných hypotékách pro hasiče a učitele. Bojí se zdražení bytů

Primátor Prahy Zdeněk Hřib. FOTO: Ludvík Hradilek, Deník N
Primátor Prahy Zdeněk Hřib. FOTO: Ludvík Hradilek, Deník N

Nově vznikající pražská koalice dokončuje své programové prohlášení. Chtěla by jej zveřejnit už zítra, ale ještě není podepsané. To se stane až příští týden poté, co ho schválí pražská pirátská základna. V části o bydlení vedly strany spor o jeden z předvolebních slibů – hypotéky, za které by mělo částečně ručit město. Nakonec v programu koalice zřejmě nebudou. Město chce hledat i další cesty, jak pomoci nízkopříjmovým skupinám obyvatelstva k bydlení.

Programové prohlášení by koaliční partneři, tedy Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu, měli zveřejnit a okomentovat ve středu krátce po poledni. Ačkoli ještě včera budoucí pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) zmínil, že jej publikují už během úterý na internetovém Pirátském fóru. Nakonec se tak nestalo, protože s tím koaliční partneři nesouhlasili.

Navíc text ještě údajně není hotový. „Celé se to dolaďuje. Ještě se může stát, že tam jedno slovo přibude, ubude a zase z toho bude zlá krev. Pak nám to dělá neplechu v koaličních jednáních,“ řekl v úterý v poledne Deníku N budoucí náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha sobě).

Deník N má k dispozici zatím poslední, víc než třicetistránkovou verzi programového prohlášení. V tuto chvíli v ní však chybí jeden z předvolebních slibů Spojených sil pro Prahu. Ti chtěli učitelům, hasičům, zdravotním sestrám a policistům pomoci s bydlením tím, že by jim město částečně ručilo za hypotéky. Budoucí radní pro legislativu Hana Marvanová (STAN) přitom minulý čtvrtek na tiskové konferenci tento bod představila a zmínila, že by se jednalo pouze o pilotní projekt, do něhož by se zapojilo několik stovek lidí.

„My tenhle bod ještě dolaďujeme,“ upřesnil Vyhnánek. Programové prohlášení odmítl okomentovat, protože jej chtějí zveřejnit až ve středu na tiskové konferenci.

Sám však má s pilotním projektem částečného ručení za hypotéky problém a podobný je i postoj Prahy sobě. Proto chtějí celou věc ještě analyzovat. „Pokud mohu mluvit za sebe, můj názor je, že jsem k této věci zdrženlivý, protože je potřeba tento postup doladit s Českou národní bankou a zvážit další aspekty, jako jsou dopady na realitní trh v Praze,“ konstatoval.

V programu budoucí městské rady je bod nakonec formulovaný

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější