Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kup dolary a zlatou cihlu: čínská střední třída si kvůli obchodní válce chystá zadní vrátka

Plné nákupní vozíky v obchodním domě Walmart ve středočínském Čeng-čou, leden 2019. Kvůli obchodní válce s USA klesá vyhlášená touha Číňanů po nákupech. Foto: Thomas Peter, Reuters
Plné nákupní vozíky v obchodním domě Walmart ve středočínském Čeng-čou, leden 2019. Kvůli obchodní válce s USA klesá vyhlášená touha Číňanů po nákupech. Foto: Thomas Peter, Reuters

Střední třída se v Číně zrodila z ekonomických reforem a následného hospodářského rozmachu. Díky obojímu útěšně rostla, získávala na síle a bohatla. Tím spíš má teď co ztratit.

Su Keng-šeng má na Weibo, čínské obdobě Twitteru, úspěch. Svých více než 300 tisíc sledujících si získala zejména tipy, jak podtrhnout svoji krásu. Jak se nalíčit tak, aby to člověku slušelo? Které kosmetické výrobky k tomu použít a čeho se naopak vyvarovat?

„Beauty blogerky“ se zkrátka těší oblibě napříč celým světem, na Západě i v Číně, a Su Keng-šeng není žádnou výjimkou. Teď se ale ukázalo, že své publikum dokáže zaujmout i něčím docela jiným než krémy a tužkami na obočí.

„Prosím o vysvětlení, jak přesně dopadne obchodní válka na životy nás, obyčejných lidí. Díky!“ napsala Su na Weibo v polovině května – čtyři dny poté, co americká vláda ve snaze dotlačit Peking k dohodě zatížila čínský dovoz dalšími mohutnými cly.

Než Čína uvalila odvetná cla na zboží ze Států, trvalo to tři dny; reakce na příspěvek Su Keng-šeng na sebe tak dlouho čekat nenechala. Sdílelo ho přes deset tisíc uživatelů Weibo a odpovědi se pod ním množily tak rychle, že na sebe brzy upoutal pozornost shora.

Komentáře „porušovaly příslušné zákony a nařízení“, a tak byly zablokovány.

„Bojím se, že nás čeká něco strašného…“

Jenže ztížený přístup do prostoru vně cenzury neznamená, že jsou dveře neprodyšně zamčené. V bouřlivé odezvě na slova jedné blogerky se totiž odrážejí nervozita a úzkost, které se kvůli obchodní válce začínají šířit napříč celou střední třídou.

Čínská střední třída se zrodila z ekonomických reforem a následného hospodářského rozmachu. Díky obojímu také útěšně rostla, získávala na síle a bohatla. Což znamená, že má co ztratit.

Tím spíš teď, když druhá největší ekonomika světa zápasí s nejhorší krizí za posledních třicet let.

„Často si teď chatuju se spolužáky a klienty, kteří žijí a pracují v zahraničí. Hodně vážíme slova, protože se bojíme, že nám kvůli citlivému obsahu spojenému s obchodní válkou zablokují účty na WeChatu. Jenže já vážně potřebuju vědět víc o tom, co se ve skutečnosti děje a co z toho bude dál. Stačily dva týdny a lidi kolem mě začali úplně jinak přemýšlet,“ svěřil se reportérce hongkongského deníku South China Morning Post čtyřicátník z Kantonu. Živí se vývozem zboží z Číny a bojí se, že mu celní válka s Američany může zlomit vaz.

„Mysleli jsme si, že něco takového (jako obchodní válka) absolutně nepadá v úvahu. Teď se začínám strachovat, že nás brzy čeká devalvace jüanu, a později dokonce ještě něco strašnějšího, pokud se (Čína a USA) pustí do totální války – nejen obchodní a technologické, ale taky finanční a burzovní,“ líčí pod podmínkou anonymity kantonský obchodník. „Moc by mě potěšilo, kdybych se bál zbytečně, ale nemůžu si pomoct. Asi si budu muset nachystat nouzový plán, kdyby náhodou – kvůli rodině. Třeba mít doma pro případ nouze nějakou hotovost: jeny, americké nebo australské dolary.“

Konzumuj a utrácej

Dlouhá léta platilo, že Čína je na vzestupu. Jistě, propaganda ji přímo hnala vpřed (světlé zítřky držíme pevně a ještě světlejší jsou na dosah) a četné problémy opomíjela, případně patřičně upravila. Ale objektivní hospodářský růst byl nepopiratelný a spolu s ním i plošné zvyšování životní úrovně. Zejména ve městech přibývalo slušně zaopatřených lidí, dařilo se optimismu a rostla kupní síla. Komunistická strana Číny se oddala vydělávání peněz a jejich utrácení a stejnou touhu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější