Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Transplantovali mu játra, teď dětem s podobným osudem posílá plyšová. Chci splatit svůj dluh, říká

Štěpán Kadlec s plyšovými plícemi a játry, které chce rozdávat. Foto: Deník N, Ludvík Hradilek
Štěpán Kadlec s plyšovými plícemi a játry, které chce rozdávat. Foto: Deník N, Ludvík Hradilek

Štěpán Kadlec měl za svůj život troje játra. První vlastní, které poškodila vážná nemoc, druhé transplantované od neznámého dárce. Třetí – plyšová – začíná posílat v rámci projektu, který vymyslel pro děti po transplantaci orgánů.

Je chladné lednové ráno, pár dní poté, co lidé přivítali nový rok 2018 a Štěpán Kadlec míří autobusem do Brna. Do moravské metropole nejezdí tento 33letý Pražák často, nyní má ale zvláštní poslání. Na kolenou mu leží světlý bavlněný batůžek s plyšákem připomínajícím nejvíce ze všeho banán nebo hrušku a pár dalšími drobnostmi. Adresátkou je patnáctiletá Lucie v místní fakultní nemocnici.

Je to skromný dárek, nic velkolepého, mladé dívce ale vžene slzy do očí. Pro Lucku je totiž plyšový „banán“ – ve skutečnosti játra – mnohem osobnější, než by si většina lidí dokázala představit. Je jedním z pěti desítek dětských pacientů, kterým za posledních pět let v Česku transplantovali játra a už zhruba dva týdny se v brněnské nemocnici sžívá se svým vánočním dárkem. A jen málokdo ví tak přesně, co vše na ni po transplantaci ještě čeká, jako Štěpán Kadlec.

Osm let zpátky seděl v kavárně v pražské pasáži se svou přítelkyní. Byl konec léta a před sebou měl dortík, telefon a velké plány na diplomovou práci. Pak se telefon rozezněl, displej ukázal neznámé číslo, Štěpánovi přeběhl mráz po zádech a jeho život se v průběhu pár hodin zcela změnil. „Tady IKEM, máme pro vás játra,“ pamatuje si dodnes stručné sdělení.

Štěpán už nějakou dobu znal svůj problém – jmenoval se primární sklerozující cholangitida. „Likviduje to tenoučké žlučovody v játrech, vzniká neustále zánět a dochází k přestavbě jater, které pak ve výsledku vypadají jak játra šíleného notorika

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pozitivní zprávy

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější