Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Všichni jsou asi strašně zaměstnaní, vysvětluje starosta obce takřka bez voličů. Jinde byla účast 90 procent

Sokolovská uhelná - hlavní dominanta v malé obci Vřesová. Foto: Lubor Ferenc, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Sokolovská uhelná – hlavní dominanta v malé obci Vřesová. Foto: Lubor Ferenc, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Volby do Evropského parlamentu potvrdily, že pro Čechy je rozhodování o zástupcích v Bruselu pořád druhořadé. Přesvědčit je nedokázala ani rozsáhlá kampaň největšího hnutí ANO, které neuspělo tak, jak doufalo. Na mnoha místech totiž lidé volili „po svém“.

Vřesová je neobvyklá obec. Horizontu zde nekraluje kostelní věž, jak to bývá zvykem, ale řada komínů a nádrží nejrůznější výšky a šířky. Zdejších 380 obyvatel bydlí v několika domech tísnících se k severní straně velkého areálu Sokolovské uhelné. „Jsme taková obec-neobec,“ popisuje starosta Jiří Sivák (nezávislý).

Západočeská vesnice je neobvyklá ještě jednou věcí – extrémně nízkou volební účastí. Letos zde šlo volit pouze 27 ze 313 oprávněných voličů. To vesnici západně od Karlových Varů vysloužilo nelichotivý titul obce s nejmenší volební účastí v Česku. Ta činila pouze 8,63 procenta. Sedmadvacet zdejších hlasů se rozdělilo opravdu pestře. Vítězné ANO jich získalo pět, se třemi se hned za ním umístil jeho recesistický jmenovec „ANO, vytrollíme europarlament“.

Zda šlo o záměr, nebo omyl voličů, zjistit už nejde. Po dvou a jednom hlasu si pak odneslo dalších 14 uskupení od Pirátů a SPD až po Klub angažovaných nestraníků a Vědců pro Českou republiku.

Co je za nízkou účastí, starosta netuší. „Asi jsou lidí u nás strašně zaměstnaní. Nemají čas chodit k volbám,“ říká. „Nezájem ze strany téhle obce co se týče voleb do parlamentu či evropských voleb je dlouhodobý. My jsme tímhle specifická obec a nevím, čím bych si to měl vysvětlovat,“ dodává.

Malý náznak zdejší frustrace ze vzdálené moci zazní pouze ve chvíli, kdy si starosta povzdechne:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby do Evropského parlamentu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější