Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babišův protažený obličej, mírná radost pirátů a ODS, zoufalství ČSSD… Volby skončily, zapomeňte

No, mohlo to být lepší. Andrej Babiš a znovuzvolená europoslankyně ANO Dita Charanzová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
No, mohlo to být lepší. Andrej Babiš a znovuzvolená europoslankyně ANO Dita Charanzová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Komentář Petra Justa: Výsledky voleb do Evropského parlamentu, na něž jsme si na české poměry netypicky museli počkat více než 33 hodin od uzavření tuzemských volebních místností, zásadní „domácí“ politickou revoluci patrně nepřinesou. Snad až na výsledek ČSSD byly zisky hlavních politických stran víceméně očekávané. Ale nakonec i představitelé ČSSD vypadali těsně před zveřejněním výsledků velmi rezignovaně, jako by tušili, že oranžový sloupec ve volebním grafu tentokrát moc vysoko nevystoupá. Pokud u ostatních stran nějaké odchylky od očekávání byly, dají se označit spíš za zanedbatelné.

Hodnocení volebních výsledků má tu výhodu, že každý si může konkrétní zisk interpretovat po svém a odvozovat jej od různých základních výchozích pozic. Kdybychom si to ukázali na vítězi voleb, hnutí ANO 2011 premiéra Andreje Babiše, pak na straně jedné 21 procent a šest mandátů je samozřejmě lepší výsledek než 16 procent a čtyři mandáty z roku 2014. Zároveň je to ale méně než téměř 30 procent z posledních voleb sněmovních. A když k tomu přičteme prezidentovo vyjádření, že volby jsou odrazem spokojenosti s domácí politikou, mluví to spíše v neprospěch ANO 2011. Sečteme-li podporu pro strany, které jsou momentálně na národní úrovni v opozici, nevyznívá prezidentův příměr pro premiéra nikterak pozitivně.

Na druhou stranu není nijak výjimečné, že v takzvaných volbách druhého řádu, mezi než patří i volby evropské, zaznamenávají vládní strany horší výsledky, protože voliči je využívají pro zhodnocení vládního angažmá. Ať už ale za motivací voličů vidíme spokojenost s domácí politikou či nikoli, změny ve vládě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Volby do Evropského parlamentu

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější