Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Eurovolby v zrcadle, pod lupou, pod mikroskopem i v dalekohledu. A k tomu něco navíc

Enko. Ilustrační foto: Deník N
Enko. Ilustrační foto: Deník N

Reportéři Deníku N byli během nedělní noci v terénu, ve volebních štábech čekali na výsledky a reakce jednotlivých stran a hnutí. Zahraniční redaktoři sledovali ohlasy v celé Evropské unii. Dnes volby komentovali politici i politologové. A tak jsou i stránky Notesu veskrze volební. Až na pár výjimek.

Množstvím textů svých kolegů a kolegyň se dnes (s obdivem k jejich obrovskému nasazení) pročetla, do Notesu si poznámky udělala a nyní je s vámi s radostí sdílí Lenka Vrtišková Nejezchlebová.

Reportéři se hlásili ze štábů (ne)úspěšných formací, zpovídali (ne)úspěšné kandidáty a kandidátky…

Ve volebním štábu vítězného hnutí Ano byli Jakub Zelenka a Lukáš Prchal. „Považuju to za skvělý úspěch, před volbami na nás jela intenzivní kampaň,“ nepřekvapil volbou prvních slov premiér Andrej Babiš. „U jednoho serveru jsem napočítal 37 negativních zpráv. Všichni soupeři jeli Antibabiše,“ dodal šéf hnutí a zároveň poděkoval voličům.

Předseda ANO Andrej Babiš a lídryně kandidátky Dita Charanzová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

„Jsem velmi spokojený,“ libuje si po volbách lídr společné kandidátky STAN a Top 09 (Spojenci pro Evropu) Jiří Pospíšil. Navzdory tomu, že ho preferenčními hlasy přeskákal třetí muž v seznamu Luděk Niedermayer. „Už jsem mu gratuloval. Při minulých volbách jsem zase já přeskákal pana Niedermayera,“ říká v rozhovoru s Hanou Mazancovou.

Jan Moláček zase vyzpovídal jednoho ze čtyř nově zvolených europoslanců ODS, někdejšího ministra obrany a zahraničí Alexandra Vondru, který se do vysoké politiky vrací po sedmi letech.

Přeskočila lídra „své“ kandidátky o 828 hlasů. Michaela Šojdrová z KDU-ČSL obhájila svůj mandát. Navzdory jejímu nepopulárnímu otevřenému prosazování myšlenky poskytnutí domova syrským sirotkům. „Já říkám, že to, že jsem byla zvolena, je zázrak. A je to velké zadostiučinění pro lidi, kteří mě právě proto volili. Zároveň bylo mnoho lidí, kteří mě právě proto nevolili, protože se toho obávají a zalekli se. Ale jsem ráda, že většina lidí to vzala tak, jak jsem řekla. Že chci bezpečnou solidaritu. A pomoc dětem, které to opravdu potřebují. Nechci do Česka zvát ty, kdo pomoc nepotřebují,“ říká v rozhovoru s Adélou Skoupou.

Markéta Gregorová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Nejmladší novopečenou českou europoslankyni Markétu Gregorovou rozpovídal Prokop Vodrážka. Šestadvacetiletá brněnská zastupitelka uspěla jako dvojka na kandidátce Pirátů. „Není to jen o generacích, jako spíš o tématech. Extrémně důležité téma je klimatická změna a Fridays for Future. Je vidět, že mladé to trápí. Zároveň je cítit, že jsou nespokojeni s politikou. Myslím si, že je třeba jim to více přiblížit. Je třeba ukázat, že politici nejsou jen dinosauři, ale že jsme normální lidé. Musíme mladé aktivizovat, aby do budoucna nedošlo k něčemu takovému, jako je czexit.“

Byli jsme ale i tam, kde se nejásalo a neslavilo…

Bára Janáková mluvila s Janem Hamáčkem, šéfem české sociální demokracie, která se nepřehoupla přes pětiprocentní hranici a o všechny své dosavadní mandáty v europarlamentu přišla. Zvažuje kvůli debaklu vyvodit osobní zodpovědnost? „Velmi otevřeně vám říkám, že se člověku honí hlavou všechno, protože ten výsledek dobrý není. Na druhou stranu, sovětský model, kdy generála zastřelíme, když nesplní úkol, a najdeme dalšího generála, dáme mu další úkol, taky ho zastřelíme… Problém je v tom, že pak velice rychle dojdou generálové.“

Chcete každý všední den dostat do svého e-mailu shrnutí toho nejdůležitějšího plus spoustu informačních tipů navíc? Přihlaste se k odběru Notesu.

Souhrnný text o jedenáctce českých zástupců, kteří v „evropské lize“ končí (čtyři z nich se rozhodli nekandidovat, dalších sedm mandát neobhájilo) napsala Eva Mošpanová. Kteří to jsou?

… objekty i subjekty byly sledovány i přes čočky fotoaparátů našich fotografů…

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Po reportérech v terénu převzali otěže komentátoři, analytici a esejisté…

Politologa Josefa Mlejnka v Česku mile překvapila dvojnásobná volební účast oproti minulým volbám do eurovoleb, v rozhovoru s Janem Wirnitzerem se zamýšlí, proč tomu tak je, proberou ale i téma číslo jedna, a sice dvojí kvalitu potravin. Hnutí ANO je podle Mlejnka dokázalo viditelně prodat, na rozdíl od těch, kteří tohle téma před časem vytáhli na světlo. „Evropskému parlamentu se stran dvojí kvality potravin podařilo prosadit jen velmi dílčí úspěch, nestalo se nic, co by tu situaci výrazně zlepšovalo, nic, čím se chlubit. Zatímco Babiš to postavil bojovně jako téma pro příští volební období – že si to nenecháme líbit a vydupeme si to.“

Se svým komentářem se přidal i politolog Petr Just. „Snad až na výsledek ČSSD byly zisky hlavních politických stran víceméně očekávané. Ale nakonec i představitelé ČSSD vypadali těsně před zveřejněním výsledků velmi rezignovaně, jako by tušili, že oranžový sloupec ve volebním grafu tentokrát moc vysoko nevystoupá.“

Esejistickým kouskem přispěl filosof Jan Sokol. „My obyčejní Evropané máme ovšem dobré důvody se ze společných evropských úspěchů prostě radovat a občas si také slíbit, že si je nenecháme nikým kazit. Brusel možná potřebuje nějaké reformy, ty ovšem mohou prosadit jen ti, kdo si své EU opravdu váží. Unie, stejně jako členské státy, potřebuje kritiku, kdežto sýčkování a skepse slouží jen jejím – tedy našim – protivníkům.“

Ne, nebojte, nezapomněli jsme se jen v naší kotlině. Na našich stránkách si můžete přečíst celou sérii textů o výsledcích voleb u našich sousedů a vůbec o tom, jak to dopadlo v celé Evropě a co to pro Evropskou unii znamená.

Zrychlíme ale tempo a pomůžeme si titulky.

Evropa plná vítězů: slavit mohou Le Penová, Kaczyńského PiS, patrně Orbán i Salvini. Ale také proevropské strany, liberálové, Zelení – a voliči (Jan Kudláček)

Populistická vlna europarlament nespláchla, bude ale roztříštěný. Tradiční většina končí (Kirill Šceblykin)

Kurzova rakouská vláda padla. Pro vyslovení nedůvěry hlasovali i jeho bývalí spojenci z FPÖ (Kirill Šceblykin)

Komerční sdělení

Česko má první investiční fond pro podporu sociálních podniků, které mají pozitivní dopad na společnost. Šanci mají i technologické inovace z Laboratoře Nadace Vodafone. Investování do projektů s dopadem láká stále více velkých hráčů, uvádí OECD.

A na co se můžete těšit zítra v tištěném Deníku N? Ehm, tedy v případě, že si „vše o volbách“ nepřečtete rovnou online 🙂

Krom čtrnácti stran o volbách tam jako světlo na konci volebního tunelu bliká příslib rozhovoru Renaty Kalenské s režisérem Viktorem Taušem. Jen se obávám, že to až tak rozjásané nebude. Některá zákoutí umělcovy duše jsou temná… Ale zároveň je to rozhovor plný radosti z tvorby a naděje.

Ale nejen volbami však živ je čtenář Deníku N. Během víkendu a pondělka se urodilo i několik skvělých textů volbám navzdory.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější