Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jméno vraha ukrajinské aktivistky znají všichni, ale bojí se ho vyslovit. Chtěl ji „jen“ ponížit, tvrdí kriminalisté

Nedlouho před smrtí ukrajinská aktivistka Jekatěrina Gandzjuk mluvila o tom, že ji léčí výborní ukrajinští lékaři. Zdroj: facebook Хто замовив Катю Гандзюк?
Nedlouho před smrtí ukrajinská aktivistka Jekatěrina Gandzjuk mluvila o tom, že ji léčí výborní ukrajinští lékaři. Zdroj: facebook Хто замовив Катю Гандзюк?

Zítřejší pohřeb mladé Ukrajinky Kateryny Handzjukové v jihoukrajinském Chersonu se může změnit v masivní projev odporu proti vedení státu i policii. Už dnes odstoupil z funkce generální prokurátor Jurij Lucenko. Experti z řad kriminalistů tvrdí: ten, kdo polil aktivistku kyselinou, ji nechtěl zabít, „jen“ ponížit jako ženu a ukázat, kde je její místo.

„Káťa umřela. Detaily budou později. Prosíme vás, abyste nechali příbuzné v klidu.“ Stručný vzkaz na Faceboku od přátel mladé ženy, která se stala obětí mimořádně brutálního útoku.

Důvodem její likvidace nebyla, jak se ve světě občas stává, žárlivost, ale nejspíš politické postoje. Její aktivismus a neústupnost.

Na Ukrajině nejde zdaleka o ojedinělý případ. Smrt Kateryny připoutala pozornost k desítkám útoků na politiky a občanské aktivisty, kteří se dostávají do konfliktu s představiteli současné moci, mafií či vstupují do cesty nejrůznějším korupčním operacím.

Přátelé Handzjukové oznámili její smrt v neděli. Zdroj: Facebook

Na facebookovém profilu „Kdo si objednal Káťu Handzjuk“, který provozují chersonští kolegové a přátelé aktivistky, se dnes objevila další závažná zpráva: „Káťa věděla, kdo ji zavraždil… Nejde o nějakých pět veteránů protiteroristické operace, to jsou jen vykonavatelé. My víme, kdo, kdy a kolik za to zaplatil. Na ministerstvu vnitra a v generální prokuratuře to také vědí. Už tři měsíce, ale neudělali nic. Kryjí je.“

Stopy vedou podle místních aktivistů a novinářů až do

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější