Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pospíšil: Tipoval jsem horší výsledek. Kalousek píše hodnocení na Twitter, já špinavé prádlo veřejně prát nebudu

Jiří Pospíšil. Foto: ČTK
Jiří Pospíšil. Foto: ČTK

Předseda TOP 09 a současně lídr hnutí Spojenci pro Evropu Jiří Pospíšil je s výsledky voleb do Evropského parlamentu spokojený. Zisk tří mandátů považuje za úspěch, sám prý tipoval horší výsledek. V rozhovoru pro Deník N také popsal, že chce dále prohlubovat spolupráci TOP 09 a Starostů. Neproměnit úspěch ve volbách v dlouhodobou spolupráci by podle něj byla neúcta k voličům.

TOP 09 a Starostové získali tři mandáty a 11,5 procenta hlasů. Jste s výsledkem voleb spokojený?

Jsem velmi spokojený. Jako lídr kandidátky jsem při první tiskovce jasně řekl, že za úspěch budu považovat dvojciferný volební výsledek a tři mandáty. Bylo to v době, kdy nám CVVM a jiné agentury dávaly šest až sedm procent. A když to srovnám s tím, že Piráti, kteří byli favorité této kampaně, získali stejný počet mandátů jako my, bylo by opravdu rouháním se říct, že nejsem spokojený. Zde v Praze jsme vyhráli, což je jasný signál, že Spojenci pro Prahu dělají dobrou práci.

Myslíte si, že se vám podařilo stmelit proevropské liberální voliče?

Já v to doufám, byl to můj hlavní cíl. Na post předsedy TOP 09 jsem nekandidoval proto, abych realizoval své ego, ale abych spojoval a abych obnovil spolupráci s hnutím STAN. Ta byla před dvěma lety přerušena a obě strany se dostaly do Parlamentu jen s odřenýma ušima, to považuji za chybu. Spolupráci je třeba obnovit a musí to být postupnými kroky.

První lakmusový papírek byly komunální volby v Praze. Teď jsou to další volby, kdy jsme uspěli i na celostátní úrovni, jsme reálnou politickou silou stojící vedle ODS jako největší opoziční strany a Pirátů jako druhé největší opoziční strany. A kdybychom nyní tento druhý signál neproměnili v dlouhodobou spolupráci, považoval bych to za neúctu k vůli voličů. Volič nám podruhé vyslal jasný signál, že chce, aby TOP 09 a STAN spolupracovali, byli proevropští, středopravicoví, liberálně-konzervativní, ekologičtí. Přečkali jsme všechny krizové chvíle a výsledek stojí za to.

Předseda Starostů Vít Rakušan si pochvaloval, že váš projekt překonal různé animozity i drobné spory. Nebýt těchto sporů, jaký jste mohli mít výsledek?

Já ty rozpory nevidím. Mezi stranami i kandidáty to probíhalo bez problémů. Nikdo nevyzýval k tomu, aby ho lidé kroužkovali. Já jsem i jako předseda TOP 09 jasně říkal, že jsem kandidát STAN a TOPky. Jezdil jsem na akce obou politických stran i Zelených, nedělal jsem žádnou kroužkovací kampaň a opravdu jsem nesl odpovědnost za celou kandidátku. Nikdo nemohl poznat, že bych TOP 09 nadržoval.

Přesto – jak byste se jako předseda TOP 09 oznámkoval za tento volební výsledek?

Dal bych si

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby do Evropského parlamentu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější