Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Že jsem byla zvolená navzdory syrským sirotkům, je zázrak, říká Šojdrová. Chce „bezpečnou solidaritu“

Kandidáti KDU-ČSL (zleva) Nina Nováková, Michaela Šojdrová a Lukáš Pachta. Foto: Adéla Skoupá, Deník N
Kandidáti KDU-ČSL (zleva) Nina Nováková, Michaela Šojdrová a Lukáš Pachta. Foto: Adéla Skoupá, Deník N

Kandidovala ze třetího místa a volebního lídra své strany Pavla Svobodu přeskočila o 828 hlasů. Díky nim Michaela Šojdrová z KDU-ČSL obhájila svůj mandát – na rozdíl od Svobody. „Děkuji voličům, kteří pochopili, co jsem řekla o pomoci syrským sirotkům,“ říká v rozhovoru pro Deník N.

Váš lídr Pavel Svoboda svůj post neobhájil a rozhodl se nepromluvit na tiskové konferenci. Bavili jste se spolu bezprostředně po vyhlášení? Jak si svůj neúspěch vysvětloval?

V každém případě jsme mu chtěli poděkovat, zvali jsme ho. Ale já chápu, že je rozčarovaný, protože si v Evropském parlamentu opravdu odpracoval své jako předseda právního výboru. Měl za to velkou odpovědnost. Takže si myslím, že je zklamaný, ale jak ho znám, uvědomuje si, že zvýšená účast je rizikem, že počet hlasů, který dostala KDU-ČSL, nebude stačit. I když jsme dostali výrazně víc než minule, právě kvůli vyšší účasti. Ale myslím si, že Pavlovi, jak ho znám, jde o věc. O KDU, o Evropskou unii. Já se o něj nebojím. Určitě se zapojí a dostane prostor. A mně tam bude chybět.

Proč se podle vás do europarlamentu nedostal?

Lídr kandidátky to má vždycky těžké.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby do Evropského parlamentu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější