Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vondra: Když jsem odcházel, lili na mě kýble exkrementů. Je to satisfakce a velký comeback

Bývalý ministr obrany Alexandr Vondra se na kandidátce ODS dostal do europarlamentu. Foto: ČTK
Bývalý ministr obrany Alexandr Vondra se na kandidátce ODS dostal do europarlamentu. Foto: ČTK

Jedním ze čtyř europoslanců za ODS bude i někdejší ministr obrany a zahraničí Alexandr Vondra. Kandidoval přitom až z patnáctého místa. Vondra se do vysoké politiky vrací po sedmi letech. V roce 2012 odešel z Nečasovy vlády kvůli tzv. kauze ProMoPro. Deník N mluvil s Alexandrem Vondrou chvíli po jeho zvolení europoslancem.

Uspěl jste z hodně zadního místa. Hodnotíte to jako svůj osobní úspěch, nebo úspěch ODS?

Myslím, že to je oboje, x-krát jsem v kampani slyšel, že jsme pod vedením Petra Fialy strana, kterou je možné znovu volit. Stovky lidí mi to někde říkaly každý den. Takže určitě to vnímám jako úspěch ODS a vnímám to jako svůj velký comeback. Já jsem si dal sedm let od vysoké politiky pohov a načerpal jsem sílu, energii a ideály. Jedna věc je nabídka, ale bez poptávky to v politice nejde, takže jsem se přišel zeptat lidí, jestli mají zájem, a těch 29 tisíc pět set něco ornitologů, kteří zakroužkovali modrého ptáka číslo patnáct, mi samozřejmě udělalo velkou radost.

Takže osobní satisfakce?

Určitě. Já jsem odešel z vlastního rozhodnutí před sedmi lety poté, co jsem celý svůj dospělý život sloužil této republice. Když jsem odcházel, leckdo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby do Evropského parlamentu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější