Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš na rozdíl od ČSSD uměl téma dvojí kvality potravin prodat, i když ho kritizují za bezmasé salámy, říká politolog

Andrej Babiš a jednička kandidátky ANO ve volbách do Evropského parlamentu Dita Charanzová slaví úspěch. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Andrej Babiš a jednička kandidátky ANO ve volbách do Evropského parlamentu Dita Charanzová slaví úspěch. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Voliče mobilizoval nejen Andrej Babiš a jeho hnutí ANO, ale také protibabišovská opozice. ČSSD přitom léta řešila skrze europoslankyni Olgu Sehnalovou dvojí kvalitu potravin, téma ale na rozdíl od ANO nedokázala svým voličům prodat, říká v rozhovoru pro Deník N politolog Josef Mlejnek.

Základní dotaz je prostý: jak výsledek voleb do Evropského parlamentu vnímáte?

Asi největší překvapení či plus je relativně vysoká volební účast, která poskočila o deset procentních bodů proti předchozím volbám. Myslím, že ten nárůst byl výsledkem dvou protikladných proudů – na jedné straně voliče přilákala kampaň a marketing hnutí ANO, což se projevilo v jeho vítězství, ale mobilizující efekt zafungoval i u protibabišovských voličů z opozičních stran, které také relativně uspěly. Tím myslím hlavně Piráty, ODS a koalici TOP 09 se Starosty.

Volební účast 28,72 % je v Česku historicky nejvyšší, i když oproti rokům 2004 a 2009 těsně. Znatelný je nárůst především oproti předchozím volbám. Čím si to vysvětlujete?

Ono to odráží polarizaci, která na politické scéně je a prohlubuje se. Projevuje se možná i jakási krize EU, dozvuky migrační krize a tak dále. Část voličů oslovilo heslo ANO, že chceme silné Česko, že zájmy Česka ochráníme… V českém případě to má tu podobu, že část lidí oceňuje rázný postoj – že kvóty nepřijmeme, migranty pouštět nebudeme. Důsledkem je i relativní úspěch SPD, i když její lídr Tomio Okamura nekandidoval a na první místo voliči vykroužkovali generála Hynka Blaška.

Tím se chlubívá premiér Babiš, že „zrušil kvóty“ – i když to není tak docela pravda.

Ano. V tvrdé verzi odpor proti kvótám prezentuje SPD, v měkké verzi Andrej Babiš. Je třeba říci, že pro ANO bylo poměrně obtížné dostat k těmto volbám své voliče. S účastí 28 %, tedy zhruba polovinou oproti účasti při volbách do Sněmovny, je to pro toto hnutí přece jen obtížnější terén než u stran, jejichž voliči mají z principu větší zájem volit své europoslance. Dá se na to ale dívat tak, že strany v zásadě obhájily pozice, které plus minus odpovídají jejich dlouhodobé síle v průzkumech, snad s výjimkou ČSSD, která zažila další debakl.

Získala jen 3,95 %. To je na ještě před několika lety suverénně nejsilnější stranu v zemi opravdu málo.

U ANO se ukázalo, že část jeho voličů zájem o volby do europarlamentu nemá, ale přesto dokázalo zvítězit. U ČSSD, která se v průzkumech potácí kolem pětiprocentní hranice, se to projevilo pádem ze šesti na čtyři procenta.

Že nedostali své voliče k urnám tak úspěšně jako ANO?

Ne tak úplně.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Volby do Evropského parlamentu

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější