Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nebuďme naivní, mladí nepoužívají Facebook. Jsem švihlá, do Evropy se to hodí, říká nejmladší europoslankyně

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Markéta Gregorová je nejmladším českým zástupcem, který se kdy dostal do Evropského parlamentu. Šestadvacetiletá brněnská zastupitelka uspěla jako dvojka na kandidátce Pirátů.

Jak jste spokojená s výsledkem?

Očekávali jsme o něco lepší výsledek. Mrzí mě to ušlé půlprocento, díky kterému má jeden mandát navíc ODS. Musíme se do budoucna asi více snažit a věřím, že se nám to díky tomu, že jsme v europarlamentu, povede. Budeme tam totiž konečně moci více ukazovat, že opravdu pracujeme.

Čím to je, že jste nedosáhli svého stanoveného cíle?

Neberu to jako neúspěch. Máme o tři europoslance víc, než jsme měli včera. To nemůže říct každá strana (smích). Nejsem sociolog, který by dokázal přesně popsat problém. Myslím, že kampaň jsme jeli dobře. Jsme pro mnoho lidí nečitelní, pro další trnem v oku, takže se jedou kampaně proti nám. Musíme se dál držet toho, co děláme, a věřím, že to povede k úspěchu.

Jste vůbec nejmladším člověkem z Česka, který se kdy dostal do europarlamentu. Co byste chtěla za mladou generaci prosazovat?

Není to jen o generacích, jako spíš o tématech. Extrémně důležité téma je klimatická změna a Fridays for Future. Je vidět, že mladé to trápí. Zároveň je cítit, že jsou nespokojeni s politikou. Myslím si, že je třeba jim to více přiblížit. Je třeba ukázat, že politici nejsou jen dinosauři, ale že jsme normální lidé. Musíme mladé aktivizovat, aby do budoucna nedošlo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby do Evropského parlamentu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější