Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hamáček: Výsledek je pro ČSSD rána. Když ale budete generály za nesplněný úkol střílet, rychle vám dojdou

Foto: Barbora Janáková, Deník N
Foto: Barbora Janáková, Deník N

Sociální demokracie přišla o všechny čtyři mandáty v Evropském parlamentu. Volební výsledek považuje za „ránu“ i předseda ČSSD Jan Hamáček. V rozhovoru pro Deník N přiznal, že po zveřejnění výsledků zvažoval všechny možnosti, tedy i rezignaci. Hnutí ANO podle Hamáčka bylo ve výhodě i kvůli tomu, že mělo více prostředků na kampaň.

Jednička vaší kandidátky Pavel Poc si není jistý, zda má ještě ČSSD zůstávat ve vládě. Jak to vidíte vy s ohledem na výsledek voleb?

Jsem přesvědčen, že změny vnitropolitického uspořádání nejsou na pořadu dne. Ten výsledek samozřejmě bereme, jak je. Už jsem řekl, že je to pro sociální demokracii rána, ale nemyslím si, že řešením je vyvolat v České republice politickou nestabilitu.

Mě spíš zajímá, jestli vám vládní angažmá neuškodilo.

Nemyslím si to. Jsem přesvědčený, že pokud bychom ve vládě nebyli, nenašli bychom nové tváře sociální demokracie, které se snažíme prezentovat, ať už je to Jana Maláčová, nebo Tomáš Petříček. Nebyl by prostor je představit, takže z mého pohledu je to správné rozhodnutí. Čas ukáže, zda se nám podaří z vládního angažmá vytěžit něco pro restart sociální demokracie, aby se k nám voliči vrátili.

Napadlo vás vyvodit z volebního výsledku politickou odpovědnost?

Velmi otevřeně vám říkám, že se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby do Evropského parlamentu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější