Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Evropa plná vítězů: slavit mohou Le Penová, Kaczynského PiS, patrně Orbán i Salvini. Ale také proevropské strany, liberálové, zelení – a voliči

Evropské volby 2019: tiskové středisko. Foto: P. Buissin © European Union 2019 - Source EP
Evropské volby 2019: tiskové středisko. Foto: P. Buissin © European Union 2019 – Source EP

V Evropských volbách podle odhadů vítězí i polská vládní strana PiS, která vede spory s Evropskou komisí. Nepochybuje se o velkém vítězství Fideszu Viktora Orbána v Maďarsku. Za vítěze se ale prohlašují i evropští liberálové.

Polsko: Kaczynského vládní Právo a spravedlnost zůstává neporaženo

Byla to jedna z otevřených otázek evropských voleb na národní úrovni. Jak dopadnou vedoucí vládní strany ve Francii (strana prezidenta Macrona), Itálii (Salviniho Liga) a Polsku (Kaczynského Právo a spravedlnost, PiS). Odhady výsledků ukazují, že z nich prohrál jen Macron.

Ačkoliv v Polsku byly předvolební průzkumy těsné a v některých vedla opoziční Evropská koalice, nakonec se zdá, že PiS zůstává neporažené i ve volbách do Evropského parlamentu. Polské odhady zveřejněné EP říkají, že zvítězilo poměrně těsně, asi o tři procentní body.

Výhra s 42,4 % hlasů je ale o to výraznější, že jde o jednu stranu, zatímco Evropskou koalici (KE), pro niž hlasovalo 39,1 % zúčastněných, tvoří 12 stran (nejsilnější z nich je dříve vládní Občanská platforma).

Nejsilnější v EP zůstanou lidovci, poprvé ale dohromady se socialisty ztratí většinu

Dalším výrazným výsledkem eurovoleb 2019 je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Volby do Evropského parlamentu

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější