Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Matadoři, skokani i úplní nováčci. Seznamte se s českými europoslanci

Jedním z nových europoslanců je i Marcel Kolaja z Pirátů. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Jedním z nových europoslanců je i Marcel Kolaja z Pirátů. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Českou republiku bude v příštích pěti letech zastupovat v Evropském parlamentu 21 lidí. Koho si voliči vybrali? Přinášíme portréty nově zvolených českých europoslanců.

ANO

Dita Charanzová, která kandidátku ANO vedla, byla před časem serverem Politico zařazena mezi dvacet nejvlivnějších žen v Bruselu. Již pět let je europoslankyní. Před svým vstupem do politiky působila v diplomatických službách, například na Stálém zastoupení České republiky. V minulém volebním období se podle svých slov zaměřovala na oblast telekomunikací, ochrany spotřebitele nebo obchodu. Od roku 2018 je také místopředsedkyní evropské liberální strany ALDE.

Dita Charanzová. Europoslankyně za hnutí ANO. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Martina Dlabajová působí již pět let v Evropském parlamentu. Dosud zastávala post místopředsedkyně Výboru pro rozpočtovou kontrolu, byla členkou Výboru pro zaměstnanost a sociální věci.

V roce 2015 byla oceněna za svůj přínos v oblasti zaměstnanosti a sociálních věcí v Evropském parlamentu a jako první český politik v historii získala cenu MEP Award. Před vstupem do politiky podnikala a působila také jako předsedkyně Krajské hospodářské komory Zlínského kraje.

Z třetího místa kandidátky se do Evropského parlamentu dostal i ekonom Martin Hlaváček. Stejně jako jeho již jmenované kolegyně je nestraníkem. V minulosti pracoval například na velvyslanectví v Aténách nebo se na ministerstvu zahraničí věnoval evropské politice. Působil i na ministerstvu zemědělství (v roli náměstka pro evropské záležitosti) během působení ministra Petra Bendla z ODS. Od roku 2013 pracuje pro tabákovou společnost Philip Morris.

Zvolena byla rovněž Radka Maxová. Od roku 2013 dosud sedí za hnutí ANO v Poslanecké sněmovně. Vedla také kandidátku hnutí ANO v Jihočeském kraji během krajských voleb 2016 a byla zvolena zastupitelkou. V Poslanecké sněmovně se zaměřuje na sociální témata, je předsedkyní Výboru pro sociální politiku. Maxová je jednou z předkladatelek zákona, který umožňuje vstup do manželství i homosexuálním párům.

Dalším zvoleným poslancem je Ondřej Knotek. Ten v roce 2014 vyhrál obecní volby v Mariánských Lázních. Ovšem v dresu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby do Evropského parlamentu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější